ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” получи нова 10 годишна лицензия за експлоатация

03.11.2017

На 3.11.2017 година председателят на Агенцията за ядрено регулиране ст.н.с. д-р Лъчезар Костов връчи на изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” г-н Иван Андреев подновената лицензия за експлоатация на 5 блок на атомната централа.

 

За първи път в България се дава лицензия за работа на ядрено съоръжение след изтичане на проектния му срок на експлоатация.

  Срокът на новата лицензия е 10 години.
Документът се основава на чл.22 от Наредбата за издаване на лицензии и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия, за продължаване на срока на експлоатация, както и на извършения преглед на представените от централата документи, включващи и периодичната оценка на безопасността на блока.
Лицензията дава право на АЕЦ “Козлодуй“ ЕАД да осъществява дейностите по експлоатация на блока в съответствие с разпоредбите на ЗБИЯЕ и на нормативните актове по неговото прилагане като осигурява необходимия приоритет на ядрената безопасност и радиационната защита пред другите аспекти на експлоатацията.

Източник: http://www.bnra.bg/bg/news/peti-blok-aec

Tags: , , , , ,

One Response to Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” получи нова 10 годишна лицензия за експлоатация

  1. Сергей Смирнов on 04.11.2017 at 2:20

    „Срокът на новата лицензия е 10 години“. Примите мои искренние поздраыления от русских коллег, надеюсь ПСЭ на Пети Блок будет не последним.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19