ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Генералният директор на „Росатом“ и вицепрезидентът на Иран направиха първа копка за Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“

02.11.2017

На 31 октомври 2017 г. в иранската провинция Бушер се проведе тържествената церемония за началото на дейностите по изкопа за основните сгради на Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“ (проект АЕЦ „Бушер“ 2).

 

Церемонията откриха генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и вицепрезидентът на Иран и президент на Организацията по атомна енергия на страната Али Акбар Салехи.

 

 

Според договора за втори етап на АЕЦ, подписан през ноември 2014 г., на площадката близо до действащия Първи енергоблок ще бъдат изградени два енергоблока с руски дизайн с обща мощност от 2100 мегавата.

Руските енергоблокове ВВЕР-1000 (за втория етап на АЕЦ “Бушер” – б.р.) са референтен проект от поколение „3 плюс“, който отговаря на най-строгите постфукушимски изисквания за безопасност.
Б.Р. – Подробности за проекта на реакторната установка (РУ) за втория етап на АЕЦ “Бушер” ще намерите на: http://atominfo.ru/newso/v0162.htm . Всъщност засега единственият действащ референтен енергоблок от поколение 3+ в света е първи блок на НВАЕЦ-2

През септември 2016 г. бе положен „първият камък“ за строителството, след което се извършваха подготвителни дейности на площадката. Със започването на дейностите по изкопа проектът за АЕЦ „Бушер“ 2 навлиза в етап на практическа реализация.

 

Преди началото на церемонията Лихачов и Салехи посетиха Първи енергоблок, който е символ на сътрудничеството между Русия и Иран в сферата на мирния атом. Енергоблокът фактически бе достроен от руските специалисти след предишния изпълнител. За довършването на енергоблока бяха използвани оригинални инженерни решения за руския реактор ВВЕР, а иранските специалисти бяха обучени в експлоатацията му. Това бе първият енергоблок в Близкия изток, който е уникален за световната ядрена енергетика. От момента на пускането му през 2011 г. Първи енергоблок на практика показа своята експлоатационна надеждност.

Приветствайки участниците в церемонията, президентът на „Росатом“ отбеляза, че придобитият вече опит от сътрудничеството ще помогне на специалистите на двете страни ефективно да решат всички задачи в рамките на проекта за АЕЦ „Бушер“ 2. „Уверен съм, че този крупен руско-ирански проект е символ на нашето сътрудничество, както и символ за нашето поколение и за поколението на нашите деца. Днес близо 25 млрд. кВтч електроенергия вече е изработена от Първи енергоблок на АЕЦ „Бушер“. Това е сериозен принос към икономиката на Иран, който дава възможност да се насочат допълнителни средства за развитие и на социалната сфера, и на промишлеността на страната“, заяви Лихачов.

„Днес ние сме свидетели на „първата копка“ за изграждането на Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“. Дейностите вървят по график и даже малко преди посочения срок. Надявам се, че след седем години ще бъдем свидетели на въвеждането в експлоатация на този енергоблок, а след две години ще бъде осъществено въвеждането в експлоатация и на Трети енергоблок

на АЕЦ“, заяви в официалното си слово президентът на Организацията по атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи.

Проектът за Втори и Трети енергоблок на АЕЦ „Бушер“ се осъществява със средства на иранската страна. Генерален изпълнител на проекта е АСЕ („Атомстройекспорт“, част от „Росатом“). Дейностите по изкопа за Трети енергоблок са планирани за 2018 г., а изливането на „първия бетон“ за Втори енергоблок – за 2019 г.

Подробности на: http://www.vestifinance.ru/articles/93201

Tags: ,

One Response to Генералният директор на „Росатом“ и вицепрезидентът на Иран направиха първа копка за Втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“

  1. Красимир Христов on 05.11.2017 at 7:17

    В последното издание на «Специальный репортаж» ще видите интересни подробности на тема: АЕЦ „Бушер“ – фактор на доверието:
    https://www.newstube.ru/media/specialnyj-reportazh-faktor-doveriya

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари