ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Фукушима-1” – преодоляна е първата бариера към състоянието “студено спиране” на реакторите

30.09.2011

Температурата в първите три реактора на АЕЦ “Фукушима-1” днес (28 септември) е паднала под 100 градуса по Целзий, което едно от основните условия за извършване на така нареченото студено спиране на реакторите. За това съобщава енергийната компания TEPCOоператор на авариралата АЕЦ.

Според изявлението, в реактора на втори блок е достигната стабилна температура 99,4 градуса по Целзий. Температурата в реакторите на първи и трети блок уверено се държи на ниво около 80 градуса Целзий.

Както отбелязват експертите, при работа на реакторите в нормален режим температурата в тях обикновено достига 300 градуса, а за да започне прехода към студено състояние тя трябва да се задържи стабилна за достатъчно дълго време на ниво по-ниско от 100 градуса.

По-рано министъра по ликвидация на авариите в ядрената енергетика на Япония Госи Хосоно на 55-та сесия на Генералната конференция на МААЕ заяви, че “ситуацията на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” ще бъде стабилизирана до края на текущата година”.

 

Вчера TEPCOсъобщи за бавни изменения на температурата в реактора на втори блок достигащи малко над 100 градуса, но работите за стабилизирането и продължават.


Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари