ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ счита, че е важно за развитието на зелената енергетика – да се увеличават темповете на изграждане на АЕЦ

06.11.2017

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано смята, че за осигуряването на глобално ниво на чиста електроенергия, чието производство не води до изхвърляне на парникови газове, трябва да се увеличават темповете на нарастване на строителството на АЕЦ.

 

Това заяви Амано в рамките на Министерската конференция на МААЕ „Ядрената енергетика на XXI век“, която се провежда в Абу Даби.

По думите му, днес до 70% от енергията в света се произвежда чрез изгаряне на полезни изкопаеми. В същото време при експлоатацията си АЕЦ практически не изпускат в атмосферата парникови газове.
„Затова, за да реагираме на увеличаването на нуждите на енергетиката, в бъдеще ние трябва оптимално да използваме всички източници на енергия. Ядрената енергетика ще позволи да се осигури ръст на съвременната икономика, ако страните искат да изпълнят плановете от Парижкото споразумение за климата“, заяви Амано.

По данни на генералния директор на МААЕ, днес в света работят 448 ядрени енергийни реактора, 57 се строят и около 30 страни са заинтересовани от развитието на ядрената енергетика. По думите му за последните две години към мрежата са били включени 20 нови енергоблока. В близките години се планира въвеждане на реактори в страни, които са нови в сферата на ядрената енергетика. Като пример Амано посочи Беларус, където до 2020 година ще бъдат въведени в експлоатация два енергоблока на АЕЦ и ОАЕ, където се изграждат четири енергоблока. „Последните прогнози показват, че глобалният потенциал на ядрената енергия остава висок“, добави Юкия Амано.

Подробности на: http://www.atom.belta.by/ru/news_ru/view/magate-schitaet-vazhnym-naraschivat-tempy-stroitelstva-aes-dlja-razvitija-zelenoj-energetiki-9626/

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

В еуфорията около получаване на лицензията за експлоатация на пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” (http://atominfo.bg/?p=60375 ) съвсем незаслужено бе отминат един важен факт –...

Още »

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари