ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Домашните слънчеви панели осигуриха 48% от електроенергията в Южна Австралия

05.11.2017

Австралийският оператор на енергийния пазар смята, че след 10 години слънчевите панели ще могат напълно да заменят традиционните електроцентрали, пише Clean Techica.

 

В Австралия бе счупен рекордът за минимална консумация на електроенергия. Товарът в енергийната система спадна до 587 MW, в сравнение с предишния рекорд от 786,42 MW, регистриран миналия месец.

Очевидно е, че всичко зависи от времето – в началото на пролетта, която сега е в южното полукълбо, никой не включва климатици.
В резултат на това слънчевите панели в Южна Австралия осигуряват 47,8% от цялото производство на електроенергия.

Австралийският оператор на енергийния пазар счита, че до 2019 година минималният товар (минималното потребление на електроенергия) на енергийната система може да достигне 354 MW, а след 10 години слънчевите панели на покривите на къщите ще могат напълно да заменят електроцентралите. Същата прогноза се отнася за Западна Австралия.

Тъй като слънчевите панели не работят в тъмната част на денонощието и не могат да съхраняват произведената енергия през деня, собствениците на жилища са принудени да се свързват с общата електрическа мрежа.
Но следобед тази нужда е почти елиминирана, така че Южна Австралия беше първият регион, в който беше възможно значително да се намали разликата между търсенето на електроенергия през нощта и през деня.
В много отношения това се дължи на значително намаляване на цените на слънчевите панели.

Сега в Австралия работят за създаване на системи за съхранение, които ще позволят използването на слънчева енергия, съхранена през деня.
В допълнение, вятърната енергия често може да осигури 100% от общинските нужди от електроенергия.
Следователно е необходимо да се преразгледа понятието „базов товар“ за електроцентралите и да се намери решение как да се преразпределят гъвкаво мощностите, като се вземе предвид появата на все по-голям брой възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Източник: http://horizonnews.com.au/12384-domashnie-solnechnye-paneli-obespechili-48.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари