ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна поредният етап за извеждане от експлоатация на френския ядрен център “Маркул”

30.10.2017

Френският комисариат по атомна енергия и възобновяеми източници подписа договор с компаниите Areva Projets SAS и Wood Group за извличане и инкапсулиране на ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци от изследователския ядрен център „Маркул“.

 

Става въпрос за близо 50 тона отпадъци, образували се в резултат на преработка на отработено ядрено гориво от реактори за производство на плутоний, както и за конструкционни материали от уран-графитовите реактори G1, G2 и G3, които се намират в ядрения обект. Някои от тези отпадъци са се пазили в хранилището повече от 50 години.

Wood Group ще разработи дистанционно управляемо устройство за извличане на радиоактвни отпадъци от пункта за съхранение и ще проектира производствения корпус за инкапсулирането им. Тези дейности ще отнемат 5 години.

За справка

Площадката Маркул е избрана през 1950 година за първите промишлени реактори във Франция за производство на плутоний.
Като техническо решение беше избрана отработената по това време в други ядрени държави (САЩ, СССР и Великобритания) схема с използване на естествен уран като гориво и графит като забавител.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/10/27/80402

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19