ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния укрепва регулаторната рамка, показват резултатите от завършилата IRRS мисия на МААЕ

30.10.2017

Според експертен екип за преглед на нормативната уредба (IRRS) на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Румъния значително е укрепила регулаторната си рамка за ядрена и радиационна безопасност.

 

Удовлетворените препоръки включват одобрената от Румъния Национална стратегия за ядрена безопасност и сигурност (NSNSS) и напредъка, свързан с управлението на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво.

Екипът на IRRS приключи осемдневната мисия за наблюдение в Румъния на 16 октомври, за да направи преглед на изпълнението на препоръките и предложенията, направени от мисията през 2011 година. Домакини бяха Правителството и Националната комисия за контрол на ядрените дейности (CNCAN), която отговаря за ядрената и радиационната безопасност в Румъния.
Екипът на IRRS установи, че Румъния има „систематизиран подход“ към констатациите, направени от предишната мисия, като е изпълнила повечето от препоръките си и е взела предвид поуките, извлечени от инцидента в Япония във АЕЦ “Фукушима-1”.
Екипът заяви, че румънското правителство показа силен ангажимент към ядрената безопасност и демонстрира подобрения в регулаторната рамка, включително одобряването на националната стратегия, напредъка по отношение на радиоактивните отпадъци и плановете за увеличаване на оперативния бюджет на регулатора и осигуряване на подходящо ниво на персонала.

Окончателният доклад за мисията ще бъде предоставен на правителството на Румъния до около три месеца и се очаква да бъде оповестен публично.

Подробности на: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-mission-says-romania-strengthened-regulatory-safety-framework-sees-areas-for-enhancement

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари