ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Министерството на природните ресурси очаква скоро да бъде въведено в експлоатация новото хранилище за ОЯГ

25.10.2017

Сега се извършват така наречените „студени“ изпитания на всички системи и модули на новото хранилище за ОЯГ от ЧАЕЦ.

 

 

Изграждането на ново хранилище за съхранение на отработено ядрено гориво (ХОЯТ-2) е на последния етап, сега се провеждат така наречените „студени“ изпитания на всички системи и модули. Министърът на екологията и природните ресурси на Украйна Остап Семерак каза това по време на работно посещение в забранената за пребиваване зона, съобщава пресслужбата на министерството.

„Надяваме се, че в близко бъдеще този обект ще бъде въведен в експлоатация. Но за да стане това, в допълнение към строителната и техническата работа, трябва да се извършат и изпитания, свързани с технологичния процес.
Сега се извършват така наречените „студени“ изпитания на всички системи и модули. След успешни изпитания в „студената“ фаза, ще бъдат проведени така наречените „горещи“ изпитания „, обясни министърът.

В същото време той отбеляза, че международната общност има голям интерес към процеса на елиминиране на последствията от техногенната катастрофа в атомната електроцентрала “Чернобил”.
„Ние имаме пълната подкрепа и контрол на международната общност за строителните и технологичните процеси в ХОЯТ-2. В това съоръжение, както и върху други обекти в забранената за пребиваване зона, се прилагат най-добрите световни технологии.
Специално към Украйна е приковано вниманието на онези държави, които все още не са изоставили ядрената енергетика, но търсят начини как да го направят“, обобщи Семерак.

Строителството ХОЯТ-2 се финансира от сметката за ядрена безопасност на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

За справка

Обектът е проектиран за получаване, подготовка за съхранение и директно съхраняване на отработили топлоотделящи горивни сборки (касети) и отработили допълнителни погълтители (ХОДП), които се съхраняват в Чернобилската атомна електроцентрала.

ХОЯТ-2 ще осигури приемане за съхранение, подготовка за съхраняване и съхранение за 100 години на повече от 21 хиляди касети ОЯГ от РБМК-1000 с производителност от 2500 отработили топлоотделящи сборки годишно.

Подробности с много снимки на: https://ecology.unian.net/nuclearwaste/2205594-v-minprirodyi-rasschityivayut-v-blijayshee-vremya-zapustit-novoe-hranilische-otrabotannogo-yadernogo-topliva-fotoreportaj.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари