ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атоменергомаш изпрати втория реактор «РИТМ-200» в Санкт Петербург за новия ледоразбивач Сибир

24.10.2017

ПАО «ЗиО-Подольск» (част от машиностроителния дивизион на “Росатом” – «Атомэнергомаш») завърши доставката на основното оборудване на най-модерната в света корабна реакторна установка РИТМ-200 за първия сериен универсален атомен ледоразбивач ЛК-60Я проект 22220 (Сибирь), който беше спуснат на вода на 22 септември.

 

 

 

Предприятието произведе и достави в “Балтийския завод – корабостроене” интегрирания корпус на втория парогенериращ блок (ПГБ) на реакторната установка РИТМ-200. Масата на изделието е 147.5 тона, височина – 7.3 метра, диаметър – 3.3 метра.
Първият интегриран корпус на ПГБ на “РИТМ-200” бе изпратен в средата на септември.

 

Доставянето на интегрирания корпус на парогенериращия блок към клиента се извършва на специален железопътен транспортьор от шарнирен тип с товароподемност 240 тона, тъй като товарът е извънгабаритен.
Транспортьорът ще бъде включен в състава на товарен влак. Така реакторът ще стигне до гарата „New Port“ в Санкт Петербург, където ще бъде прехвърлен на специален шлеп (баржа) и вече по вода ще бъде доставен в Балтийския завод-корабостроене.

Справочна информация

„РИТМ-200″ е най-новата реакторна установка за ледоразбивачния флот. Тя е част от главната енергийна установка на ледоразбивача и включва два реактора с топлинна мощност по 175 MW всеки.
Основното предимство на новия силов блок е неговата компактност и икономичност. „РИТМ-200″ има уникална енергийно ефективна интегрална компановка, която осигурява разполагане на основното оборудване непосредствено вътре в корпуса на парогенериращия блок.
Поради това, той е два пъти по-лек, 1,5 пъти по-компактен и по-мощен с 25 MW в сравнение използваните сега реакторни установки  тип КЛТ за ледоразбивачния флот.
Включително това осигурява по-добри характеристики на новите ледоразбивачи като: скорост, ледопроходимост, както и двойните нива на газене, което им позволява да работят в морските води и в плитки води на сибирските реки.

Проектният живот на реакторите е 40 години, а защитната обвивка от стомана, вода и бетон осигурява тяхната безопасност.
Като ядрено гориво се използва активна зона касетен тип с ниско обогатяване по уран-235. Презареждането на ядреното гориво ще се извършва веднъж на седем години.
Например през това време дизеловият ледоразбивач ще трябва да изразходва 540 хиляди тона арктически дизел, а ТЕЦ със същата мощност щеше да изразходва 1 милион тона въглища.

 

Предприятията на „Атоменергомаш“ АД предоставят пълна производствена верига за създаване на реакторната установка – от проектирането и производството на заготовки до производство и доставка на клиента. Проектантът и изпълнителят-доставчик принадлежат на холдинга АО «ОКБМ Африкантов

 

Универсалният с две нива на газене ледоразбивач ЛК-60Я проект 22220 ще стане най-големият и най-мощен ледоразбивач в света.
Дължината му ще бъде 173.3 метра, широчината – 34 метра, газенето по конструктивната ватерлиния – 10.5 метра, минималното работно газене – 8.55 метра. Планираната водоизместимост е 33,54 хиляди тона.
Ледоразбивачът ще бъде в състояние да превежда кервани от кораби в арктически условия, като пробива в движение лед с дебелина до 2,9 метра.

Източник: http://www.arms-expo.ru/news/novye_razrabotki/_atomenergomash_otpravil_v_sankt_peterburg_vtoroy_reaktor_ritm_200_dlya_novogo_ledokola_sibir_04_okt/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари