ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом получи първата лицензия за строителството на АЕЦ “Аккую” в Турция

21.10.2017

Корпорацията разчита да получи основната лицензия до средата на 2018 година

 

 

Росатом получи първата лицензия, ограничено разрешение, за изграждането на атомната електроцентрала Аккую в Турция. За това се съобщава от Росатом.
„Ограниченото разрешение за строеж ни позволява да извършваме строителни и монтажни работи във всички съоръжения на атомната електроцентрала, с изключение на сгради и съоръжения, важни за сигурността на ядрения остров“, обяснява Росатом.

Същевременно държавната корпорация “Росатом” очаква основната лицензия за изграждането на атомната електроцентрала Аккую в Турция, която ще позволи да започне изграждането на сгради и съоръжения директно в централата, ще бъде издадена преди средата на 2018 година.

„Получаване на ограничено разрешение за строеж е важна стъпка за реализирането на проекта АЕЦ „Аккую“. Ние преминаваме от етапа на подготвителния период директно към строителните работи на площадката, за голяма част от които ще бъдат наети местни строителни предприемачи Следващата ни задача – да получим лицензия за строителството. Ние искаме да пристъпим към дейности по строителството на целия комплекс от сгради и съоръжения на атомната електроцентрала възможно най-скоро“, – цитира пресслужбата думите на генералния директор на“Аккую Нуклеар“ Юрий Галанчук.

За справка

Русия и Турция през 2010 г. подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в изграждането и експлоатацията на първата атомна електроцентрала “Аккую”.
Проектът, оценен на 20 милиарда долара, предвижда изграждането на четири енергоблока с реактори
ВВЭР -1200 с обща мощност 4800 MW.

„Аккую Нуклеар“ е проектна компания, която ще строи и обслужва атомната електроцентрала „Аккую“. Компанията вече е получила лицензия за производство на електроенергия за 49 години (до 15 юни 2066 г.).
Изграждането на атомната електроцентрала в Турция е планирано да започне през март 2018 година.

Подробности на:
http://tass.ru/ekonomika/4663042

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари