ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България обсъжда с “Росатом” съхраняването на оборудването за АЕЦ “Белене”

21.10.2017

Националната електрическа компания (НЕК) на България преговаря с руската компания “Росатом” за възможността за самостоятелно съхранение на произведеното в Русия оборудване за АЕЦ „Белене“ под контрола на производителя.
Това каза на 19-ти октомври пред репортери изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

 

Според него предложението за съхраняване на оборудване на руска територия е финансово неблагоприятно за България.
Илиев каза, че в началото на месец октомври площадката в Белене са посетили експерти от завода-производител, от които не са получени никакви забележки относно условията за съхранение и консервиране на оборудването.

„Няма опасност целостта на оборудването да бъде нарушена от външни атмосферни условия, тъй като най-ценното е вътре (в закрити складове – б.р.)и не е подложено на корозия или други вредни въздействия“, обясни Илиев.

Според изпълнителния директор на НЕК оборудването за атомната електроцентрала се очаква да бъде съхранявано на площадката в Белене поне през следващите пет години.

Какво казва министър Петкова

Миналата седмица, българския енергиен министър Теменужка Петков съобщи, че страната би искал да продължи сътрудничеството с Русия по проекта за строителството на АЕЦ „Белене“ и очаква, че „Росатом“ ще се превърне в инвеститор на проекта.
Според нея все още не са проведени конкретни разговори, но консултациите с руската страна ще продължат до края на годината.

Министърът също така отбеляза, че в момента не е ясно колко ще струва на България съхраняването на оборудването за електроцентралата.
В същото време тя подчерта, че страната вече е инвестирала 3 милиарда лева в проекта на АЕЦ „Белене“, а властите нямат право на втора грешка.

Съдбата на проекта е в ръцете на БАН

По-рано правителството на републиката реши да повери на Българската академия на науките съдбата на АЕЦ „Белене“, като поръча на учените да отговорят на всички въпроси относно перспективите на проекта, както и дали българската енергийна система се нуждае от нови мощности.
Известно е, че правителството разполага с доклада на БАН, но все още той не е официално представен. Министърът само заяви пред репортери, че докладът говори за необходимостта от създаване на нови генериращи мощности не само в България, но и в целия Балкански регион.

Подробности: https://regnum.ru/news/economy/2336226.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари