ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан планира през 2019 година да започне производството на ядрено гориво за АЕЦ. Първият клиент ще бъде Китай.

17.10.2017

Казахстан планира до 2020 г. да осигури ураново гориво за китайски АЕЦ.
Това заяви министърът на енергетиката на Казахстан Канат Бозумбаев в кулоарите на форума за ядрено сътрудничество в Азия.

„През 2019 г. ще завърши строителството на завода за производство на горивни сборки и през 2019 г. – 2020 г. започва осигуряването на уран за първите пет АЕЦ в Китай“, каза той.

Министърът подчерта, че Казахстан днес е световен лидер по добив на уран.
Държавната компания „Казатомпром“, нейните дъщерни и партньорски компании, както и съвместните предприятия доставят на световния пазар около 40% от природния уран.

Бозумбаев добави, че Казахстан трябва постепенно да се трансформира в глобален ключов играч в търговията на продукция от по-висок сегмент. „Това е гориво за атомни централи и Казахстан върви по този път“, подчерта министърът.

Източник: www.regnum.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари