ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Австрия планира по съдебен ред да оспори проекта за разширяване на АЕЦ “Пакш” в Унгария

16.10.2017

Австрия планира да се обърне към съда и да протестира срещу проекта за разширяване на атомната електроцентрала “Пакш” в Унгария, изграждана съвместно с ДК “Росатом”. Съответното послание е публикувано на портала на канцлера на Австрия Кристиан Керн.

 

„Федералният канцлер понастоящем обмисля възможността за подаване на съдебен иск съвместно с Федералната канцелария срещу разширяването на ядрената централа Пакш.
Причина за това е решението на Европейската комисия, според което държавното финансиране на електроцентралата от страна на унгарската държава се нарича допустимо „, се казва в текста на съобщението.

Също така се цитира коментарът на канцлера, който категорично отхвърля разширяването на атомната електроцентрала „Пакш“. „Разширяването няма смисъл не само заради съображения за безопасност, но и по отношение на енергийната политика и по икономически причини“, казва Керн.
„Дори Комисията на ЕС заключава, че разширяването на тази атомна електроцентрала никога няма да бъде икономически жизнеспособно без значителни държавни субсидии“, твърди канцлерът.

Следва да се отбележи, че съгласно действащото законодателство Австрия може да подаде жалба до Европейския съд в рамките на два месеца.

Службата припомня, че „Австрия провежда кампании в продължение на десетилетия срещу използването на ядрената енергия в Европа и по-специално срещу изграждането и експлоатацията на атомни електроцентрали близо до нейните граници. Републиката също подаде иск в Съда на Европейския съюз срещу изграждането на британската електроцентрала Hinkley Point и ще продължи да използва всички законови средства, за отпор на тази изключително дискриминационна и неефективна форма на производство на енергия в Европа „.

За справка

Ядрената електроцентрала Пакш е построена по съветски проект през 80-те години, на 100 км от Будапеща. За да заменят тези мощности, властите решиха да построят два нови енергоблока по руски проект с мощност по 1 200 MW всеки.

В края на 2014 година Русия и Унгария подписаха документи за изграждането на пети и шести блокове на атомната електроцентрала с реактори по руската технология ВВЭР-1200. Русия ще предостави на Унгария заем в размер до 10 милиарда евро за проекта.
Проектът за разширяване на АЕЦ “Пакш” през 2016 г. получи екологична лицензия  и бе подадено заявление за лицензиране на строителната площадка. Началото на строителството на нови блокове е планирано за 2018 година.

Подробности на: https://eadaily.com/ru/news/2017/10/14/avstriya-v-sude-osporit-proekt-rasshireniya-aes-paksh-v-vengrii

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари