ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – на границата с Беларус може да се появи хранилище за РАО

17.10.2017

В изведената от експлоатация атомна електроцентрала „Игналина“ започнаха „горещи“ изпитания на комплекса за сортиране и съхранение на радиоактивни отпадъци, изграден с участието на руски капитал, свързан с Росатом.

 

 

Разрешението за това е издадено от Литовската държавна инспекция по безопасност на ядрената енергетика (ГИБАЭ), съобщава позовайки се на LETA/BNS „Балтийский курс.

Ако изпитанията са успешни, тогава през 2018 година ще започне съхраняването на РАО.
„Това е важен етап в спирането на експлоатацията на атомната електроцентрала Игналина“, казва в съобщението за пресата ръководителят на ИАЕЦ Дарюс Янулявичюс.

Ина Даукшен, представител на ИАЕЦ за връзки с медиите, информира, че в комплекса ще се съхраняват 2500 кубически метра отпадъци, това ще изисква почти 1,2 хиляди бетонни контейнери, а за 2 хиляди кубически метра дългосрочни отпадъци, ще се необходими 840 метални контейнера.
Обработените отпадъци в комплекса ще бъдат съхранявани до 50 години, докато не бъдат построени постоянни хранилища, където те ще бъдат погребани

Комплексът на стойност близо 200 милиона евро е построен от немската компания с руски капитал Nukem Technologies в консорциум с GNS Gesellschaft für Nuklear-Service mbH.

За справка

Игналинската АЕЦ, която първа в света извежда от експлоатация реакторите от съветски тип РБМК, считани за несигурни, окончателно трябва да бъде закрита до 2038 година. Процесът на затварянето и , който започна през 2004 година, ще струва приблизително 2,6 милиарда евро.
Изпълнявайки задълженията за присъединяване към ЕС, Литва спря първия реактор на ИАЕЦ на 31 декември 2004 година, а втория на 31 декември 2009 година.
АЕЦ „Игналина“ се намира в непосредствена близост до границата с Беларус.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари