ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NBC: КНДР демонстративно извърши хакерски атаки върху енергийни компании на САЩ

14.10.2017

 Специалистите на FireEye свързват атаката с желанието на Пхенян да демонстрира способността си сериозно да навреди на американската електроснабдителна система

Американската компания FireEye, специализирана в компютърната сигурност, е подозирала, че властите на КНДР са извършили хакерски атаки срещу компютри на служители на американски енергийни компании.

 

Целта беше да се покажат на Вашингтон кибер-способностите на Пхенян, съобщи американската телевизия NBC във вторник.

Тя се позовава на поверителния доклад, който FireEye подготви и изпрати на своите клиенти.
Според него хакерите са изпратили покани за фиктивни благотворителни събития до имейл адреси на служители на енергийни компании в САЩ.
Когато се отвари прикаченият файл към електронна поща, компютърът се заразява със злонамерен вирус.
Експертите на FireEye отдават атаката на острото нагнетяване на напрежение между САЩ и Северна Корея, както и на желанието на Пхенян да покаже способност да причини сериозна вреда на системата за енергийните доставки на САЩ в случай на въоръжен конфликт, твърди NBC.
Телевизионната компания не дава доказателства, че гореспоменатите кибератаки са достигнали целта си. Но от FireEye, според NBC, не започнали да оспорват същността на информацията, съдържаща се в публикацията.

През септември FireEye в публикувания доклад подозира, че иранските власти спонсорират групата от хакери APT33. Тя работи от 2013 г. и се занимава с кибернетичен шпионаж срещу частни компании в САЩ, ОАЕ и Южна Корея.
В средата на август „FireEye“ изрази подозрения за руски хакери въвлечени в кибернетичните ситуации за гостите на хотели в Европа и Близкия изток.

Според FireEye, хакерската група APT28 се опита да открадне информацията за сметките на гостите на хотели в най-малко седем страни от Европа и една страна от Близкия Изток. Анализаторите на FireEye заявиха, че кибернетичните атаки са фиксирани в началото на юли.

По-рано вестник „The Hill„, позовавайки се на данните на компанията, твърди, че хакерската група APT28, известна още като Strontium и Fancy Bears, е свързана с ръководството на Русия.
Точно тази група беше обвинявана в нападения по целия свят, включително и в САЩ.
От Кремъл съпричастие в кибернетичните атаки бе многократно отричано.

Още подробности на: https://www.theregister.co.uk/2017/10/11/dprk_hackers_probe_us_utilities/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари