ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Рутений-106 в Европа не произлиза от Русия – експертно мнение

11.10.2017

 

 

Предвид засиления обществен интерес и започващите спекулации в Западна Европа, че източника на радиоактивното замърсяване на въздуха над централна и източна Европа е някъде зад Урал – на територията на РФ, помолих за коментар моя приятел Александр Уваров – главен редактор на независимото електронно издание AtomInfo.Ru .

При такива малки специфични активности на радиоизотопа е необходимо да се направи моделиране и точно да се определи местоположението на източника на емисията.Задачата е сложна и с неголяма точност в резултата, казва Александър Уваров.

Както той отбелязва, според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Румъния беше измерена максималната специфична активност на рутений-106 в периода от 2 до 6 октомври. „Можем да предположим, че източникът е бил някъде в този географски регион, но еднозначно не мога  да го кажа засега“, отбеляза експертът.

Той обърна внимание на факта, че когато в Европа през есента на 2011 година бяха регистрирани превишения на специфичната активност на йод-131, дори Пакистан беше нарочен сред „заподозрените“, а реалният източник на емисиите се оказа предприятие в Унгария.

„Единственото, което може да се каже със сигурност, е, че рутеният дойде в Европа не от Русия, иначе специалистите на Розхидромет биха го видяли“, каза Александър Уваров.

Спомнете си, че по-рано в европейските медии се появиха съобщения, че Федералната служба за радиационна защита (BfS) на Германия от 29 септември до 3 октомври открила рутений-106 (в безопасна концентрация за населението) във въздушни проби в Германия и Австрия. Германската служба предполага, че източникът е разположен на територията на Русия в южната част на Урал.

Изявлението на “Росатом”

Както се съобщава от държавната корпорация „Росатом“, всички енергийни блокове на руските атомни електроцентрали са работили и работят в нормален режим и носят товара в съответствие с диспечерския график.
Забележки относно експлоатацията на оборудването, както и нарушения на условията за безопасна работа във всички предприятия на държавната корпорация, няма.
Радиационната обстановка около всички обекти на ядрената индустрия на Руската федерация е в рамките на нормата и съответства на естествения радиационен фон.

Данните, получени от системата за радиационен мониторинг на Росхидромет показват, че в аерозолните проби между 25 септември и 7 октомври не е открит рутений-106 на територията на Руската федерация, включително и на Южен Урал, с изключение на една единствена измервателна станция в Санкт Петербург. Концентрацията на рутений-106 в тази точка на измерване през периода от 2 до 6 октомври е била незначителна и възлиза на 115,4 μBq/m3, което е с 4 порядъка по-ниска от допустимата обемна активност, регламентирана от нормите за радиационна безопасност.

За сравнение, въз основа на потвърдените данни от Европа, получени от МААЕ, в същото време концентрацията на рутений-106 в Румъния беше 145 000 μBq/m3, в Италия 54 300 μBq/m3, в Украйна 40 000 μBq/m3, Словения 37 000 μBq/m3, Полша 9 930 μBq/m3 и други.

В връзка с това от Департамента за комуникации на Росатом наричат несъстоятелни версиите на руския произход на замърсяването.

Tags: , , ,

One Response to Рутений-106 в Европа не произлиза от Русия – експертно мнение

 1. Красимир Христов on 21.10.2017 at 21:19

  Едно интересно мнение: Эксперт по ядерному топливу объяснил, откуда появилось радиоактивное облако в Европе – https://ura.news/news/1052309417 .
  В статията се цитира – бывший работник АЭС «Козлодуй», ядерный физик и эксперт по топливу Надя Георгиева.
  По нататък изданието я определя като „международный эксперт“.
  Моля, читателите да ми припомнят забележителните експертни качества на г-жа Георгиева.
  Вероятно в паметта ми започват да се появяват бели петна.
  А иначе, статията изглежда доста професионално.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари