ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Според ЕК проектът за АЕЦ “ПАКШ-2” е в съответствие с целите на Договора за Евратом и обслужва европейските интереси

11.10.2017

„Разширяването на АЕЦ „Пакш“ е стратегически важен проект за Унгария от гледна точка на енергийната политика. Новата АЕЦ ще работи печелившо. Това се потвърждава от решението на Европейската комисия“, подчерта в своя блог държавният секретар за разширяването на АЕЦ „Пакш“ Атила Асоди.

 

Реагирайки на публикуваните в петък на сайта на ЕС подробности от решението на Департамента за политиката в областта на конкуренцията на Европейската комисия от 6 март 2017 г., Асоди напомни, че ЕК започна разследване на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 през ноември 2015 г. в частта рентабилност на проекта и по въпроса за възможна държавна помощ за АЕЦ „Пакш“ 2.
Във връзка с това Асоди отбеляза, че в резултат на продължително разследване, ЕК в своето решение е установила, че държавното финансиране на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 се осъществява в съответствие с европейското право.
Въпреки че държавното финансиране на проекта се счита за държавна подкрепа, тя съответства на европейските правила. „Държавната помощ се състои само в това, че очакваната печалба е малко по-малка от печалбата, която очакват частните инвеститори от подобни проекти“, подчерта Асоди.

Проектът служи на общоевропейските цели и ще носи печалба. С приключване разследването на ЕК, което първоначално доведе до спиране на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 за 16 месеца, е отстранено последното препятствие по пътя за осъществяване на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2.
Държавният секретар съобщи, че се извършва съвместна работа с руската страна, за да може търговската експлоатация на новите енергоблокове да започне от 2026-2027 година.

Асоди напомни, че без работата на АЕЦ „Пакш“ 2 би било невъзможно да се осигури екологично чисто енергоснабдяване на Унгария в дългосрочен план.
Енергията, която ще се произвежда от АЕЦ „Пакш“ 2, ще може да намали очаквания дефицит на електроенергия във връзка с остарелите мощности и ръста на потребление на електроенергия в Унгария.

Приходите от продажбата на произведената от АЕЦ „Пакш“ 2 електроенергия покриват капиталовложението и разходите за инвестиции, включвайки лихвите, както и разходите от купуването на гориво, експлоатацията на централата и ремонта, утилизирането на радиоактивните отпадъци, както и демонтажа на централата, след края на срока й на експлоатация, коментира Асоди.

Още подробности на: http://mandiner.hu/cikk/20171006_aszodi_nyereseget_termelnek_majd_az_uj_paksi_blokkok

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари