ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – АЕЦ “Сан-Онофре” – изменение на проекта е причина за преждевременното износване на ТОТ – информация от медиите

18.04.2012

Причината за ускореното износване на топлообменните тръбички (ТОТ) на парогенераторите (ПГ) на 2 и 3 блок на АЕЦ “Сан-Онофре” може да бъде изменението на проекта на ПГ при подмяната им. Такива мнения се появиха в западната преса, която се позовава на представители на екологични организации.

“Измененият проект и решенията, които са вземани в процеса на производство” на ПГ са могли да станат причина за ускореното износване на ТОТ, твърди екологичната организация „Fairewinds Associates“.

Парогенераторите на АЕЦ “Сан-Онофре” са заменени през 2010-2011 година с нови, производство на японската корпорация „Mitsubishi Heavy Industries“. Новите ПГ имат по 9727 ТОТ вместо 9350, както е при демонтираните.

Увеличаването на броя на тръбичките е още по-странно, защото операторът на централата е декларирал, че при замяната ще се работи на принципа „like-to-like“ – тоест новите ПГ ще са възможно най-близки по проект със старите.

Американската АЕЦ “Сан-Онофре” има два действащи блока (2 и 3) с реактори PWR и електрическа мощност около 1100 MW всеки. Те са въведени в промишлена експлоатация през 1982 и 1983 година. Първи енергоблок с мощност 456 MW с реактор тип PWR е спрян през 1992 година и сега е преустроен в хранилище за ОЯГ.

Втори и трети блок на централата са спрени през януари 2012 година поради масови дефекти на топлообменните тръбички (ТОТ) на парогенераторите.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари