ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ще информира ли Литва МААЕ за замърсяването на цял град с радиоактивния изотоп на водорода – тритий?

10.10.2017

В Литва започна работа Мисията на съветниците по физическа безопасност на МААЕ (наричана по-долу „мисия IPPAS“).
В периода от 9-ти до 20-ти октомври тя трябва да оцени настоящия режим на физическа сигурност на обектите на ядрената енергетика, ядрените материали и други радиоактивни вещества, съобщиха от литовската държавна инспекция за ядрена енергия.

 

Защо публикувам тази статия?

Заместник-министър на енергетиката на Литва Simonas Šatūnas заяви в изказването си на 61-та сесия на Генералната конференция на МААЕ : Стандартите за ядрена безопасност трябва да бъдат прозрачни, отговорни и неселективни.

 

Източник: https://enmin.lrv.lt/en/news/vice-minister-of-energy-nuclear-safety-standards-should-be-transparent-responsible-and-non-selective

Сега ядрената и антиядрената общности ще имат възможност да се убедят – има ли двойни стандарти в поведението на Литва по отношение на ядрената енергетика.

 

Официалното съобщение

Според ръководителя на ведомството Михаил Демченко това е третата мисия IPPAS в Литва за 27 години независимост.

„Надяваме се, че далновидността и опитът на участниците в мисията на съветниците по физическа сигурност ще им позволят да оценят по-качествено настоящия режим, да идентифицират напредъка и да предвидят областите, които трябва да бъдат подобрени на първо място. Полето на кибернетичната сигурност на ядрените обекти в Литва ще се оценява за първи път „, каза Демченко.

Мисията на IPPAS в Литва се осъществява в пълен обем, т.е. аспектите, оценявани от експертите, обхващат всички области.
В Литва междувременно продължава работата по пълното демонтиране на спряната атомна електроцентрала „Игналина“ в град Висагинас.

Лъжицата катран в кацата с мед

Междувременно градският интернет-портал ntts.lt пише, че в канализационната система на Висагинас е открито повишено ниво на тритий.
Тритият е супер тежък водород, обозначаван със символите Т и ЗН, радиоактивен изотоп на водорода.

„Центърът за радиационна защита и Лабораторията за външна дозиметрия на Игналинската АЕЦ изследваха водата от канализационната система на града.
Най-голямата концентрация на тритий е намерена в канализационната вода на обединения колектор на града. Неговата стойност е в рамките на 6-8 Bq/l (фоновата концентрация на тритий във водната среда в региона е не повече от 1 Bq/l).

Това означава, че бариерите за безопасност на АЕЦ Игналина са нарушени и има замърсяване с тритий на жилищния фонд на града, и съответно на хората, които живеят в него „, – пише вестникът, позовавайки се на обръщението на местния Обществен съвет по екология и енергетика до Министерството на здравеопазването на Литва.

Полезна експертна информация

Интервюираните от портала експерти обясняват проникването на радиоактивното вещество в битовата канализация с нарушаване на правилата за безопасност от самите служители на централата.

„Наличието на тритий в тялото е трудно да се определи инструментално, той не се фиксира на излизане от централата. Ако служителят не се напари в сауната на санпропускника, а трития добре се извлича от тялото с потта, той може да отнесе трития, попаднал тялото му, в семейството, при децата си, съседите си и да го предава на околните“- обяснява висагинският ветеран от Игналинската АЕЦ Борис Дизик.

Вместо заключение

Въпреки факта, че повишеното съдържание на тритий в канализационната система на града е относително ниско, новината предизвика скандал.
Според ИА REGNUM, градът е бил посетен от представители на Министерството на енергетиката на Литва, които изискват местните власти да „заглушат“ темата и „да не се сее паника“.
Републиканските литовски медии не „забелязват“ това.

Спомнете си, че Литва при всеки удобен случай и при най-малката нещатна ситуация критикува съседна Беларус за проекта за изграждане на атомна електроцентрала в района на Островец, наричайки го „опасен“ и „заплаха за Литва“.

Подробности на: https://regnum.ru/news/polit/2331803.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари