ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Глобалният потенциал на ядрената енергетика до 2050 година остава висок

16.11.2017

В тридесет и седмия годишен доклад на МААЕ „Енергия, електричество и ядрена енергия – оценка за периода до 2050 г.“ се посочва, че глобалният потенциал на ядрената енергия до 2050 г. остава висок, въпреки че в близките години се очаква разширяването й да се забави.

 

Интересът към ядрената енергия остава практически силен в развиващите се страни, се подчертава в публикацията.
Но в сравнение с прогнозите от 2016 г. за 2030 г., прогнозите от 2017 г. са намаляване на ядрените мощности с 45 гигавата до 2030 г. Прогнозата касае наличните мощности (които в момента осигуряват електроенергия за мрежата) и инсталираните номинални мощности (които в момента не произвеждат електроенергия).

Очаква се, в краткосрочна перспектива, ниските цени на природния газ и влиянието на възобновяемите енергийни източници върху цените на електроенергията, както и националните политики в някой страни след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., да повлияят върху перспективите за развитие на атомната енергия. Въпреки това, ангажираността на световната общност към Парижкото споразумение за климата може да има позитивно влияние върху развитието на ядрената енергия в бъдеще.

 

Според позитивните прогнози ще има нарастване на нивата на атомната енергия (в сравнение с 2016 г.) с 42% през 2030 г., с 83% през 2040 г. и със 123% през 2050 г.

Според негативните прогнози ще има намаляване на капацитета с 12% през 2030 г. и с 15% през 2040 г., преди да се стигне до настоящото ниво през 2050 г.

Много подробности на: https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-releases-projections-on-global-nuclear-power-capacity-through-2050

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари