ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Глобалният потенциал на ядрената енергетика до 2050 година остава висок

16.11.2017

В тридесет и седмия годишен доклад на МААЕ „Енергия, електричество и ядрена енергия – оценка за периода до 2050 г.“ се посочва, че глобалният потенциал на ядрената енергия до 2050 г. остава висок, въпреки че в близките години се очаква разширяването й да се забави.

 

Интересът към ядрената енергия остава практически силен в развиващите се страни, се подчертава в публикацията.
Но в сравнение с прогнозите от 2016 г. за 2030 г., прогнозите от 2017 г. са намаляване на ядрените мощности с 45 гигавата до 2030 г. Прогнозата касае наличните мощности (които в момента осигуряват електроенергия за мрежата) и инсталираните номинални мощности (които в момента не произвеждат електроенергия).

Очаква се, в краткосрочна перспектива, ниските цени на природния газ и влиянието на възобновяемите енергийни източници върху цените на електроенергията, както и националните политики в някой страни след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., да повлияят върху перспективите за развитие на атомната енергия. Въпреки това, ангажираността на световната общност към Парижкото споразумение за климата може да има позитивно влияние върху развитието на ядрената енергия в бъдеще.

 

Според позитивните прогнози ще има нарастване на нивата на атомната енергия (в сравнение с 2016 г.) с 42% през 2030 г., с 83% през 2040 г. и със 123% през 2050 г.

Според негативните прогнози ще има намаляване на капацитета с 12% през 2030 г. и с 15% през 2040 г., преди да се стигне до настоящото ниво през 2050 г.

Много подробности на: https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-releases-projections-on-global-nuclear-power-capacity-through-2050

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари