ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия завърши доставката на свръхпроводими материали за термоядрения реактор ITER във Франция

07.10.2017

„Днес Русия напълно е изпълнила задълженията си за доставка на свръхпроводими материали, при това, трябва да кажа, че те са признати за най-добрите в света. В ITER има такива сложни места, където магнитните системи работят в много трудни условия и за тях са избрани руските свръхпроводници“.

 

Това заяви Олег Филатов, научен ръководител в „Научно-изследователския институт за електрофизична апаратура „Ефремов“.

Той напомни, че Русия изработва и елементи на вакуумната камера, практически цялата система за електрозахранване, вътрекамерни елементи – 40% от облицовката на камерата за изгаряне на плазмата и голям брой диагностични системи за реактора.

„Сега се извършва серийна доставка на шинопроводи, така наречените елементи на системата за захранване, и всички работят като часовници.
Русия е единственият участник в ITER, който не е нарушил нито един срок на доставка и честно казано, ако правехме този реактор в Русия, щяхме да сме го построили“, заяви Филатов.

Участието на Русия в проекта чрез оборудване и средства е 9,9% от общия обем, като страната изработва 25 системи за ITER.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/10/06/79880

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари