ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


До средата на октомври БАН ще представи анализа за АЕЦ “Белене”

03.10.2017

Екипът на Българската академия на науките (БАН) вече е представил в Министерството на енергетиката първата част от анализа си за бъдещето на АЕЦ „Белене“.

 

В него няма да бъде даден еднозначен отговор, но се разглеждат няколко сценария, които министерството анализира, съобщи пред „Дарик“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя прогнозира, че преди зимата цялото оборудване за централата, което България купи от Русия след произнасянето на международния арбитраж, ще бъде на площадката в Белене.

По думите на Петкова един от сценариите е да се построи седми блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
Тя изрази личното си мнение в полза на привличането на чужд инвеститор за централа в Белене.
„Според мен най-добрият вариант е да се използва рационално площадката в Белене, нотифицирана от Европейската комисия, за която данъкоплатците са дали 3 млрд. лв.“, каза Петкова. Тя повтори условията за това – държавата да привлече чужд инвеститор, да участва с миноритарен дял и без гаранции за изкупуването на тока.

Източник: http://www.duma.bg/node/153489

Tags: , ,

One Response to До средата на октомври БАН ще представи анализа за АЕЦ “Белене”

  1. TSO on 03.10.2017 at 12:34

    Да се обърне внимание на факта, че Дарик радио не анонсира такова изказване на министър Петкова. Страницата на министерството също мълчи по въпроса.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари