ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ не може да определи дали последната тествана от КНДР бомба е била водородна

30.09.2017

На 3 септември Корейската народнодемократична република обяви за успешното изпитание на водната бойна глава, предназначена за оборудване на междуконтинентални балистични ракети.

 

Международната агенция за атомна енергия не може да определи дали КНДР е изпитала водородна бомба, заяви пред журналисти ръководителят на организацията Юкиа Амано, който е на посещение в Южна Корея, предаде РИА Новости.

„Ние нямаме възможност да определим дали тази бомба е водородна или не, но е очевидно, че мащабът е много по-голям от предишните изпитания.
Това означава, че Северна Корея е постигнала много бърз напредък. В комбинация с други елементи това е нова заплаха и то глобална заплаха „, – цитира думите му агенция Ренхап.

Ръководителят на МААЕ също така подчерта, че „МААЕ иска да играе роля по проблема с КНДР, когато това позволява развитието на политическата ситуация“.

Юкиа Амано е в Южна Корея на тридневно посещение. По-рано в петък той се срещна с южнокорейския външен министър Канг Ген Хва.

На 3 септември Корейската народнодемократична република обяви за успешното изпитание на водната бойна глава, предназначена за оборудване на междуконтинентални балистични ракети.
Военните от Япония и Южна Корея изчислиха мощността и на 160 килотона, което е 10 пъти повече от атомната бомба, която бе хвърлена върху японския град Хирошима през 1945 година.
Това стана шестият ядрен опит на Пхенян. Преди седмица КНДР е изпитала балистична ракета, която е прелетяла над територията на Япония.

Във връзка с тези събития Съветът за сигурност на ООН единодушно въведе нови санкции срещу КНДР, което значително ще ограничи възможностите за износ и внос на Пхенян.
Новата резолюция 2375 установява най-строгия режим на санкции на ООН през 21-ви век.

По-рано Русия и Китай предложиха КНДР да обяви мораториум върху ядрените опити и изстрелването на ракети, а Южна Корея и Съединените щати – да се въздържат от провеждане на учения в региона, за да се стабилизира положението на полуострова, но Вашингтон пренебрегна тази инициатива.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари