ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Несебър се проведе 12-та международна конференция по горивото за ВВЭР – обновена

29.09.2017

Институтът за Ядрени Изследвания и Ядрена Енергетика при Българската Академия на науките (ИЯИЯЕ-БАН) в сътрудничество с Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) организира и проведе XII-та Международна конференция по експлоатационно поведение, моделиране и експериментална поддръжка на ядреното гориво ВВЕР (XIIth International Conference on WWER Fuel Performance, Modeling and Experimental Support), 16-23 септември 2017 г., Сол Несебър Ризорт, Несебър, България.
Конференцията се проведе с финансовата подкрепа на АЕЦ“Козлодуй“ ЕАД и ТВЕЛ АД, Руска Федерация.

 

Конференцията е XII-та от поредицата международни конференции под същото заглавие, от 1994 г. насам, и се провежда на всеки две години в сътрудничество с МААЕ.
Тя е форум за обмяна на идеи и опит в областта на моделирането и експлоатацията на ядреното гориво в България, както и в други страни, използващи гориво ВВЕР.
В конференцията участваха 108 изявени учени и специалисти от 15 държави, които включват експерти от 2 международни и 37 национални изследователски и проектантски организации, както и от индустрията, от регулиращите органи и от ядрените централи.

Източник: http://www.inrne.bas.bg/index.php/hot-news-archive/571-news-wwer-12-2017

Служители на „ОКБ ГИДРОПРЕСС“ (включен в машиностроителния дивизион на Росатом – „Атоменергомаш“) взеха участие в 12-та международна конференция за горивото ВВЭР, която се проведе в средата на септември в Несебър.
Делегацията на ОКБ „ГИДРОПРЕСС“ се състоеше от четирима специалисти, всички направиха презентации.

 


По време на конференцията бяха обсъдени редица въпроси: реални проблеми и решения за целия жизнен цикъл на горивото VVER – проектиране, производство, експлоатация на горивни инсталации, експериментални изследвания, работа с отработено ядрено гориво.

Участниците от ОКБ „ГИДРОПРЕСС“ в своите доклади подчертаха задачите за по-нататъшно развитие на активните зони на ВВЭР, тестване на горивните елементи на перспективните конструкции на ТВС РУ ВВЭР, тестване на опциите за проектиране на филтри против вибрации, експериментални изследвания на здравината на горивните сборки.

Участниците в конференцията бяха много заинтересовани от доклада на представителя на ОКБ ГИДРОПРЕС АД, ръководител на лабораторията за експериментални изследвания на здравината на оборудването на АЕЦ Виктор Макаров – КТН : „Експериментални изследвания на здравината на горивните сборки за реакторите с вода под налягане“.

Конференцията бе насочена към повишаване на квалификацията на участниците, като осигури възможността за обмен на информация за най-важните и интересни постижения, задачи, решения, планове за създаване и експлоатация на гориво за ВВЭР.

Източник: Медиа-центр АО Атомэнергомаш

Б.Р. Конференцията се провежда на всеки 2 години, при закрити врати.
Преди 2 години (http://atominfo.bg/?p=41031), от 23 септември до 3 октомври във Варна бяха представени 77 доклада посветени на проектирането, производството, моделирането и експерименталната поддръжка на горивото за ВВЭР.

Tags: , ,

2 Responses to В Несебър се проведе 12-та международна конференция по горивото за ВВЭР – обновена

 1. Куку on 29.09.2017 at 12:02

  Точно тази конференция не е при закрити врати, всеки който си плати таксата участие може да присъства…

  • Красимир Христов on 29.09.2017 at 12:14

   Както и на предишните!
   Аз, например, пожелах да присъствам като журналист извън другата програма но финансовите условия се оказаха непосилни макар и за един ядрен пенсионер.
   Преди 4 години имахме намерение да идем в Сандански заедно с други пишещи братя и сестри от България и чужбина но се отказахме.
   Питам? На тази конференция колко и кои журналисти бяха поканени?

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари