ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Росатом” и МААЕ подписаха споразумения за сътрудничество при ликвидиране на съветското ураново наследство на територията на централна Азия

28.09.2017

В рамките на 61-та сесия на Генералната конференция на МААЕ във Виена бяха подписани практически споразумения между Международната агенция по атомна енергия и руската корпорация „Росатом“ за сътрудничество в сферата на рехабилитацията на обекти от урановото наследство в Централна Азия.

 

Таджикистан не е утилизирал РАО от старите съветски уранови мини на своята територия, създавайки заплаха за екологията на съседните страни: Узбекистан и Казахстан.

От руска страна документът бе подписан от заместник генералния директор на „Росатом“ Николай Спаский, от страна на МААЕ подпис положи заместник генералният директор и ръководител на Департамента по ядрена и физическа ядрена безопасност на агенцията Хуан Карлос Лентихо.
Подписването се състоя преди срещата на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов с генералния директор на МААЕ Юкия Амано.

Практическите споразумения целят повишаване на ефективността на взаимодействието на „Росатом“ и МААЕ в сферата на рехабилитация на бивши обекти за добив на уран в Таджикистан и Киргизстан.
В частност, документът предвижда съвместно разглеждане на техническите решения, използвани при рекултивирането на обекти с ураново наследство, разглеждане на резултатите от изследванията и мероприятията при планиране на бъдещата дейност, както и съвместно разработване на стратегия за участието в многостранни проекти.

Източник: http://www.rosatom.ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари