ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японски съд реши, че TEPCO е виновна за аварията на АЕЦ “Фукушима-1”

27.09.2017

Японски съд отсъди, че компанията Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), а не правителството трябва да плати компенсации на десетки бивши жители на Фукушима, за това, че са загубили препитанието си в следствие на аварията в АЕЦ „Фукушима“ след масивното земетресение и цунами през 2011 година.

 

 

Окръжният съд в Чиба нареди на TEPCO да плати общо 376 милиона йени (3,4 милиона долара) на голяма част от ищците, които искат компенсации за загубите си заради замърсяването с радиация след аварията.
Всички те общо са поискали 25 милиона долара.

Съдът е отхвърлил иска, че правителството също трябва да бъде държано отговорно за неуспеха си да подобри мерките за сигурност срещу цунами.
Според съда, правителството е могло да предвиди риска от възможно масивно цунами, но щетите от него, нанесени на централата, не биха могли да бъдат избегнати дори при подобрени мерки за сигурност.

Източник: https://www.reuters.com/article/us-tepco-fukushima-liability/japan-court-rules-tepco-liable-over-fukushima-media-idUSKCN1BX0LN

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари