ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Инженерите в АЕЦ Чернобил са усвоили управлението на роботите, които ще сортират ядреното гориво от следващата година

26.09.2017

За телевизия TSN бе проведено ексклузивна обиколка на новото хранилище за ядрено гориво в атомната електроцентрала Чернобилската АЕЦ.
Тези машини са предназначени за извличане, разглобяване и сортиране на топлоотделящите елементи от горивните касети, се разказва в предаването на
TSN.

 

 

Новото хранилище се намира на няколко стотици метра от атомната електроцентрала в Чернобил.
Там се извършват довършителните работи, така че специалистите ходят в необичайна форма – строителство.
Независимо от това, изпитанията на оборудването вече са започнали.

Технологичният процес

Сега повече от 20 000 касети с отработило ядрено гориво от реакторите на централата се съхраняват в старото хранилище, но то може да бъде използвано още максимум 7 години.

Поради това те са изградили ново на стойност от близо 400 милиона евро, главно от чуждестранни инвеститори. Сега всички уранови сборки трябва да се преместят: отначало ОЯГ от старото хранилище попада по релсов път в новото помещение, по-нататък контейнерът с касетите се изправя вертикално и  се издига в така наречената “гореща камера”.
Нея енергетиците наричат “сърцето” на зданието, стените на която са дебели 1 метър и са обшити със стоманени листове. Контейнерът с 9 горивни касети след доставката попада тук, а роботите веднага го преместват във временен защитен кладенец.
От там се изважда по една касета, която се разрязва и се опакова в нови кутии (пенали).

Сега изпитанията се извършват с имитатори на горивните сборки, а реално с ОЯГ ще се работи през следващата година.
Специалистите управляват и наблюдават процесите през дебело стъкло, не пропускащо радиацията, и чрез телевизионни камери. Човек по никакъв начин не може да попадне в горещата камера.

След като уравните пръчки (топлоотделящите елементи) се нарязват, сортират и зареждат в херметичните пенали. После те ще бъдат изнесени по жп линията до складовата зона.
В тези масивни стоманобетонни конструкции отработеното ядрено гориво от атомната електроцентрала в Чернобил ще остане още сто години. Понякога, чрез специални отвори, може да се наблюдавате състоянието на кутиите.
Самата сграда, твърдят енергетиците, след края на процеса на запълване, е обречена на консервация.

Подробности на: https://ru.tsn.ua/ukrayina/inzhenery-na-chaes-osvoili-robotov-kotorye-budut-sortirovat-yadernoe-toplivo-s-novogo-goda-935902.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари