ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Влакът с ОЯГ пристигна тържествено ГХК

17.04.2012

Както вече стана известно, на 3 декември 2011 година влакът с първата партида ОЯГ замина от ЛАЕЦ за ГХК в Железногорск, където е построено ново хранилище за РАО.

В “сухото” хранилище на Изотопно-химическия завод на ГХК започна разтоварването на първият влак от Ленинградската АЕЦ, който пристигна на 5 април. За първото разтоварване пристигнаха два транспортни контейнера с ОЯГ от  РБМК-1000 с общо тегло 16 тона по уранов двуокис.

След щателния дозиметричен контрол на ешалона, извършен от специалистите на ГХК в присъствие на представители на Ростехнадзор, беше установено, че транспортно-опаковъчните контейнери с голям запас изпълняват функцията си за осигуряване на радиационната безопасност. Радиационния фон е 80 пъти под нормата и почти два пъти по-нисък от фона в кабината на самолет, летящ на крейсерска височина.

Същия ден, след технологичната операция “измиване” от натрупания по пътя прах, се състоя тържествена церемония за посрещането на първия вагон в приемното отделение на “сухото” хранилище.

Присъстваха над 300 сътрудници и гости от страна на генералния изпълнител «Буреягэсстрой» и от ЛАЕЦ.

Актът за приемане на хранилището беше подписан още на 19 декември миналата година. След това то беше отворено за организирани посещения от широката общественост. Всички гости отбелязаха високото ниво на безопасност на ХОГ-2.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2012/04/06/32503

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари