ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Енергоатом“ – Проектът „Енергиен мост Украйна-ЕС“ е първата стъпка за създаване на енергиен хъб в Украйна

24.09.2017

Ръководителят на компанията заяви, че „Енергоатом“ подкрепя синхронизацията на работата на украинската енергийна система със системата на операторите на енергийни системи в страните от ЕС.

 

Проектът „Енергиен мост Украйна-ЕС“, който ще даде възможност на Националната атомна енергийна генерираща компания «Энергоатом» да изнася електроенергия за Полша и Унгария, произведена от втори енергоблок на Хмелницката АЕЦ, е първата стъпка към създаване на енергиен хъб на територията на Украйна.

Това заяви по време на кръглата маса, посветена на перспективите за увеличаване на износа на електроенергия от Украйна към ЕС, ръководителят на «Энергоатом» Юрий Недашковский.
„Този проект е първата стъпка за създаване на енергиен център на територията на западна Украйна. Тъй като Европа ще може да изнася електроенергия за Унгария, Румъния и Балканите. Това означава, че този проект не е само мост между Украйна и ЕС, а е и мост между северната и южната част на Европа, включително Балканите „, каза той.

Ръководителят на компанията заяви, че «Энергоатом» подкрепя синхронизацията на украинската енергийна система с енергийните системи на операторите на енергийните системи от ЕС – (ENTSO-E).
Недашковский отбеляза, че консорциумът от трите водещи европейски енергийни компании – Westinghouse Electric Sweden AB (Швеция), Polenergia International S.àr.l. (Люксембург) и EDF Trading Limited (Великобритания) планират да участват в изпълнението на този проект.
Консорциумът предложи на «Энергоатом» (който има конкурентно предимство в сравнение с други потенциални частни партньори) да инвестира 255 милиона евро в блоковете на АЕЦ и друго оборудване на компанията така, че Украйна да може спокойно да въведе в работа за износ втори блок на Хмелницката атомна електроцентрала.

„Те са предоставили оферта за сумата от 255 милиона евро, с които предвижда изграждането на инфраструктура, по-специално възстановяването на електропровода от Хмелницката атомна електроцентрала до подстанция“ Жешов „, а също така много за увеличаване на мощността и ефективността на блоковете на «Энергоатом» с цел за да компенсира оттеглянето на един енергиен блок от енергийната система на Украйна „, каза той, като добави, че в момента тече проучване на това търговско предложение.
„Министерството на енергетиката вече даде положително заключение. Сега това предложение се разглежда в други органи. Министерството на икономическото развитие ще бъде ключовият орган в този процес „, каза Недашковский. Той добави, че предложението ще участва в конкурса, който ще се проведе в бъдеще в резултат на който ще бъде избран частният партньор на «Энергоатом».

Както е известно, по-рано «Энергоатом» представи своя проект „Енергиен мост Украйна-ЕС „. В рамките на проекта се предвижда пренасочване на блок № 2 на Хмелницката АЕЦ към ENTSO-E (европейската електроенергийна система) и износ на електроенергия.
Като президентът на «Энергоатом» Юрий Недашковский отбеляза по-рано , доставките на електроенергия в Европа по дългосрочни договори, може да позволят да се привлекат инвестиции в изграждането на енергийните блокове №3 и №4 на Хмелницката АЕЦ. Степента на готовност на строителните конструкции на които е – 73% и 28% съответно.

Също така Недашковский съобщи, че «Энергоатом» планира да внесе в парламента законопроект за завършване на изграждането на трети и четвърти блок на Хмелницката АЕЦ.. Според оценките на компанията завършването на изграждането на тези блокове ще даде допълнително електроенергия на единната енергийна система на Украйна от 15 милиарда kWh годишно.
Завършването на строителството и пускането в експлоатация на трети блок се очаква през 2025 година.

За справка

Хмелницката атомна електроцентрала се намира на територията на Хмелницка област в град Нетешин. Два енергоблока (ВВЭР -1000) с обща мощност от 2000 MW (пуснати през 1987 и 2004 година) работят в централата.
Основното и предназначение е да покрие дефицита на електрически генериращи мощности в западния регион на Украйна.
Дейности по завършването на трети и четвърти блок на централата не се извършват от няколко години, включително и поради липса на финансиране.

Подробности на: https://economics.unian.net/energetics/2150404-proekt-energeticheskiy-most-ukraina-es-eto-pervyiy-shag-dlya-sozdaniya-energeticheskogo-haba-energoatom.html

Tags: , ,

One Response to „Енергоатом“ – Проектът „Енергиен мост Украйна-ЕС“ е първата стъпка за създаване на енергиен хъб в Украйна

  1. TSO on 24.09.2017 at 8:36

    Активно трябва да се действа, защото Островец им диша във врата.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари