ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – „В началото на май може да останем без действащи АЕЦ“

17.04.2012

В Япония е възможно да не останат работещи АЕЦ поради това, че миналите профилактика два блока на АЕЦ “Охи” (някои я пишат “Оои”) няма да влязат в експлоатация до спирането на пети май на последният работещ в страната реактор на АЕЦ “Томари”, заяви в неделя министърът на икономиката и промишлеността Юкио Едано.

“Най-вероятно, броят на действащите АЕЦ от шести май ще бъде сведен до нула. Възстановяването на работата на трети и четвърти блок на АЕЦ “Охи” в момента, когато за профилактика ще бъде спрян последният действащ реактор (АЕЦ “Томари”) е доста трудно”, – заяви министърът.

В петък правителството взе решение за необходимостта от пускане на блоковете. Съгласно действащото законодателство, за възобновяване на работата на реакторите е необходимо заключение на експертите за безопасността им, потвърждение на решението на правителството за необходимостта от пускането им в експлоатация. След това правителството и компанията-оператор трябва да получат съгласието на местните власти и населението.

Главен довод в полза на рестартирането на АЕЦ стана заплахата от недостиг на електроенергия в промишления район Кансай, в който влизат такива центрове като Осака и Киото. По сметките на правителството, при неблагоприятно стечение на обстоятелствата, недостигът на електричество може да достигне до 18,6%. Но даже ако лятото бъде прохладно, получава се енергия от други компании и при икономия на електроенергия, все пак недостигът в региона ще бъде не по-малко от 5%.

Едано обясни, че “ако в крайна сметка през лятото АЕЦ не възстановят работата си, то ситуацията на някои места може да се окаже напрегната”.

Трети и четвърти енергоблок на АЕЦ “Охи” преминаха профилактичен преглед и стрес-тесове. Резултатите бяха одобрени от японските експерти и делегацията на МААЕ. Обаче поради факта, че след аварията на АЕЦ “Фукушима-1” по-голяма част от населението е настроено против АЕЦ, перспективата за рестартиране на двата реактора на АЕЦ “Охи” остава мъглява.

Източник: РИА Новости

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари