ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ обвиниха РФ в отслабване потенциала на МААЕ

08.10.2017

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обвини Русия в нарушаване на споразуменията за неразпространение на оръжията за масово унищожение.

 

„Настояваме Русия да проучи как може по-добре да подкрепи усилията за неразпространение на ядрените оръжия“, каза Тиллърсън на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на този въпрос, съобщи РИА Новости.

Ръководителят на Държавния департамент отбеляза, че Москва и Вашингтон носят специална отговорност за поддържането на режима за неразпространение. В същото време той каза, че през последните години Русия „понякога е действала по начин, който отслабва глобалните норми и подкопава принципа на отговорност на нациите“.

По-специално, Тилърсън обвини Москва, че не е изпълнила ангажиментите си за премахване на ракети със среден и малък обсег (РСМД),  нарушавайки „гаранциите за сигурност, дадени в края на Студената война“, и опитвайки се да „отслаби независимостта на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в разследването на скрити ядрени програми „.

Според държавния секретар, ако Русия „иска да възстанови ролята си на надежден участник в разрешаването на кризата със Северна Корея“, тя трябва да демонстрира привързаност към спазване на задълженията за ядрена сигурност и контролът на въоръженията.

Руската реакция

„Днес бяхме изненадани да научим от държавния секретар на САЩ, че Русия, както се оказа, също и отслабва потенциала на МААЕ. Това, разбира се, е нова дума за нас „, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небезия, който беше изненадан от изявлението на Тилърсън.

Източник: http://info.sibnet.ru/article/525755/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари