ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


СБУ предотврати извънредна ситуация на Запорожската АЕЦ

23.09.2017

Служители на службата за сигурност на Украйна предотвратиха появата на сериозна извънредна ситуация в Запорожската атомната електроцентрала.
Информация за това се появи от пресслужбата на ведомството.

 

Както се съобщава от СБУ, при проверка на сеизмичната устойчивост на оборудването на електроцентралата е реализирана измама в размер на много милиони.
Така служители на ведомството са установи, че миналата година служители на Запорожската АЕЦ са сключили договор с частна фирма за изпълнение на оценка за сеизмичното въздействие върху оборудването.
Сделката възлиза на 18 милиона гривни (около 700 хиляди долара). Експертите са установили, че техническите разчети на частната компания са били извършени с множествени грешки: документация не е отговаряла на държавните изисквания, а информацията за сеизмичната устойчивост на оборудването на АЕЦ не отговаря на действителността.
Както е отбелязват от СБУ, по-нататъшната експлоатация на оборудването на Запорожската АЕЦ би могла да доведе до излизане от строя на енергоблокове от централата.
Това би послужило като причина за мащабна екологична катастрофа. Понастоящем разследването по този случай продължава.

Източник: http://www.vladtime.ru/allworld/605690 ©

Tags: ,

3 Responses to СБУ предотврати извънредна ситуация на Запорожската АЕЦ

 1. Красимир Христов on 23.09.2017 at 7:18

  Мероприятията по укрепване на сеизмичната устойчивост на оборудването струват много пари за да се реализират, а на конструкциите и сградите – страшно много пари.
  В този аспект се питам – дали не е търсена ВЯРНАТА фирма, която да докаже, че всичко е ОК с изключение на някои евтини мероприятия по реконструкцията.

  • Куку on 23.09.2017 at 19:44

   Точно това е проблема – не е вярната фирма, парите не са отишли при когото трябва :-)

 2. Красимир Христов on 30.09.2017 at 17:49

  Една много критична статия за украинската ядрена енергетика „Украйна на ръба на ядрена катастрофа?“ можете да прочетете на: http://www.km.ru/world/2017/09/29/situatsiya-na-ukraine/811147-ukraina-na-grani-yadernoi-katastrofy. Иначе изнесените факти, струва ми се, не са далеч от истината.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари