ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Лъчезар Костов: 60 години успешно развитие – интервю

20.09.2017

Тази публикация четете на моя сайт с любезното съгласие на главния редактор на електронното издание AtomInfo.Ru Александр Уваров.

Във Виена се провежда 61-ата сесия на Генералната конференция на МААЕ.
През първия ден от събитието на специалната изложба свързана с конференцията се състоя тържествено откриване на щанда на Република България

С кореспондентите на електронното издание AtomInfo.Ru беседва председателят на агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на България Лъчезар Костов.

 

Г-н Костов, на изложбата виждаме български щанд.
Да, тази изложба бе организирана във връзка с 60-годишнината на Българската агенция за ядрено регулиране, националния регулатор в областта на ядрената безопасност и радиационната защита.

Както казах в краткото си изказване при откриването на щанда, празнуваме не само рождения ден на българския регулатор, но и 60-годишнината от успешното развитие и работа на България във всички области на мирно използване на ядрената енергия.

България е една от малките държави, които са направили големи крачки в мирното приложение на ядрената енергия. Разбира се, ние направихме това с помощта на международното сътрудничество, включително с МААЕ, Института ОИЯИ в Дубна и други организации.

Създадохме голяма мрежа от университети и приложни институти. Ядрените методики се използват в България в медицината, промишлеността, образованието. И, разбира се, на първото място трябва да бъде, че от началото на 70-те години на миналия век България експлоатира атомна електроцентрала.

През 1957 година в България бе създаден комитет за мирното използване на атомната енергия, предшественик на нашата агенция.
Така тази година отбелязваме 60-годишнината от успешната работа на България в областта на използването на ядрена енергия и на този юбилей е посветен нашият щанд на изложбата в МААЕ.

Благодаря, господин Костов, за интервюто за електронното издание AtomInfo.Ru.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари