ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Юкия Амано бе утвърден за трети мандат на поста генерален директор на МААЕ

19.09.2017

Кандидатурата на Юкия Амано бе одобрена за трети четиригодишен мандат като генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 

 

Това стана известно в понеделник на 61-ата сесия на Генералната конференция на МААЕ.

През март тази година Управителният съвет на МААЕ реши да назначи Амано за свой генерален директор за трети мандат, чийто пълномощия изтичат в края на ноември.
70-годишният японски дипломат ще продължи да работи от 1 декември като административен ръководител на агенцията до 30 ноември 2021 година.
Кандидатурата на генералния директор трябваше да бъде одобрена на Генералната конференция на МААЕ.

Амано е ръководител на МААЕ от декември 2009 година. Неговите правомощия (втори мандат) изтичат през декември 2017 г. През януари тази година Амано реши да номинира своята кандидатура за позицията, която заема за трети пореден път. В същото време той е бил единственият кандидат за преизбиране, номинацията на алтернативен кандидат не се възприе, така че преназначаването Амано е смятано за формалност.

Както признава Амано, редица страни изразиха подкрепа за кандидатурата му за поста Генерален директор на МААЕ за трети мандат, за да се осигури приемственост, която е толкова необходима.
Той ще бъде много щастлив да заеме тази позиция още един път, ако страните – членове на организацията продължат да му се доверяват.

По време на работата на Амано на поста генерален директор, Агенцията сключи историческа сделка по споразумението за иранската ядрена програма.
На 14 юли 2015 година във Виена бе приет съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), одобрен от Техеран и шестте световни сили (пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия).
На 16 януари 2016 г. бе обявено началото на неговото прилагане.

Източник: https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-director-general-yukiya-amano-appointed-to-new-term

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари