ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ ще отпуснат на Украйна 250 милиона долара за изграждане хранилище за ядрени отпадъци

17.09.2017

САЩ ще отпуснат 250 млн. долара на Киев за изграждането и пускането в експлоатация на централно хранилище за отработено ядрено гориво за украинските атомни електроцентрали.
Проектът се разработва от 2005 г. насам, но е боксувал досега, а Украйна плаща на Русия за утилизацията на горивото, пише
Newsru.

 

За споразумението бе съобщено от пресслужбата на украинското посолство в Съединените щати.
„Инвестиционната корпорация за чуждестранни инвестиции (OPIC), която е финансовата институция за развитието на американското правителство, одобри около 250 млн. евро за подпомагане на разработването, изграждането и пускането в експлоатация на централно хранилище за отработило ядрено гориво (ОЯГ) за нуждите на Хмелницката, Ровненската и Южно-Украйнската АЕЦ“ – цитира съобщението ТАСС.

Прессъобщението също така подчертава, че Украйна все още плаща на Русия за утилизация на ядрено гориво. Миналата есен украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Игор Насалик обеща, че плащанията ще спрат през 2017 година, а отработеното гориво ще се съхранява в Чернобил. Според него годишните разходи за утилизацията са около 200 млн. долара.

Новото съоръжение за съхранение трябва да приема ядрено гориво от Ровненската, Хмелницката и Южно-Украинската АЕЦ, както и всички „източници на йонизиращи лъчения“. Това са отработени ядрени инсталации за производство на енергия, ядрени реактори, рентгенови апарати, части от различни съоръжения.
Запорожската АЕЦ разполага със собствен хранилище за ОЯГ.
В новото съоръжение касетите могат да се съхраняват до 100 години, а през това време в Украйна трябва да се реши какво да се прави след това с облъчени горивни сборки.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари