ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Белене” – Мнение на журналиста Нора Стоичкова

16.04.2012

Нора Стоичкова е магистър по Международни икономически отношения от УНСС. Има дългогодишен опит като директор на отдели в големи български медии.

Била е съветник и директор на връзките с медиите и институциите на ПРОФОН, Комисия за  защита на конкуренцията, GLOBUL (Cosmo Bulgaria Mobile), Агенцията за приватизация, а през 1999 г. е началник сектор „Медии и международно сътрудничество“ в Дирекция на Национална служба „Полиция“.

Проектът за АЕЦ “Белене” беше блокиран поради безпрецедентния външен натиск от страна на САЩ и ЕС. И докато посланиците от ЕС постоянно стояха в сянка, посланикът на САЩ в София надмина със своите появявания в медиите и енергичното и грубо лобиране за американските енергийни корпорации – Chevron и Westinghouse, даже и изключително активния в медиите премиер на България.

Негово Превъзходителство посланик Уорлик даже си позволи в едно от сутрешните предавания да прави поощрителни коментари във връзка с решението на правителството да се откаже от АЕЦ “Белене” – безпрецедентна дързост, която би била по-подходяща за американската дипломация в Гана, например, а не в държава член на Евросъюза. Нека ме извинят гражданите на Гана, разбира се.

Може би, техните държавни ръководители са по-достойни, от нашите сегашни управници, които мислят, че са свършили “добра работа” с американците, спирайки “Белене”. Да, ама не! Такава операция е невъзможна – спираме “Белене”, каним “Westinghouse”. Американската дипломация не познава този дребен балкански манталитет, който демонстрира в случая с “Белене” българското правителство.

Разбира се властта в България можеше да се откаже от този проект по-рано, но не го направи. Вместо това българските министри Трайков и Дянков, начело с премиера Борисов, и заедно с политизирания до неузнаваемост строителен менажер, по силата на голямо недоразумение явяващ се като президент на България, безотговорно разиграваха своята карта на тема “Белене”. Даже си позволиха да си играят с чувствата на американците и руснаците. Ту “Белене” беше “гьол за шарани”, ту без “Белене” цената на електричеството ще се увеличи 18 пъти. Това прозвуча от устата на един и същи човек – Бойко Борисов – в продължение на няколко месеца. Това е много опасна игра, защото за Борисов това означава просто да се раздели с поста на министър-председател, за нас, българите, това политическо, дипломатическо и интелектуално разстройство означава енергиен глад в близките десетилетия.

Много беше написано за геополитическата битка, която се разигра около проекта “Белене”, но по-добре от всички анализи говорят фактите. Ето характерен факт: на 25 март, два дни преди официалния отказ на премиера Бойко Борисов – точно тогава, когато се очакваше разговора между руския и българския премиер, на другия тротоар, точно срещу прозорците на Бойко Борисов, Негово Превъзходителство Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик рекламираше  Chevrolet заедно с президента Росен Плевнелиев. Такива снимки се появиха в медиите. А покрай тези фотографии, българският президент Росен Плевнелиев обясняваше, че заради националните интереси е готов да се скара с всеки човек, дори с премиера Борисов, без да каже нищо конкретно. Друг тревожен сигнал беше многозначителното мълчание на премиера Борисов, който обикновено не мълчи.

Но най-показателна е демонстрацията на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която си позволи на конференция в Истанбул да прегърне българския министър на външните работи Николай Младенов и демонстративно да го поздрави за решението по АЕЦ “Белене”. От американските поздрави на нас, обикновените българи, ни стана срамно.

България обърка своята ядрена енергетика и се отказа без бой от своите предимства на световния ядрен пазар под натиска на САЩ. Пълно безумие и безотговорност от страна на българското правителство в краткосрочен и средносрочен план. За дългосрочен план по-добре е да не говорим, защото тогава България може да се казва Булгаристан. И така американците ни подариха на турците, нека ни купят и шалвари.

Аз не мисля, че след тази битка свързана с Белене, след това затягане и в буквален смисъл издевателство над нашите руски партньори е възможна другарска раздяла. Не на България ще се наложи да заплати и за реактора и за оборудването и за неустойките по договорите. Наред с унищожения имидж като надеждна територия за инвестиции. Нали не само американците, но и руснаците виждат позора ни! Не, с отказа от проекта “Белене” ние се опозорихме пред целия свят. Сега всички инвеститори ще знаят, че у нас пари може да изкарва само този, който дружи с американската администрация.

На българската общественост отдавна е известно ,че както атомната електроцентрала в Козлодуй и бъдещата в Белене ще бъде с много високо ниво на безопасност, и разбира се проблеми с това няма. За съжаление, обаче, от най-високото място в страната непрекъснато говорят за “проблеми”, свързани с “Белене”. Любимата им “дъвка” е сеизмичността на района Белене, защото всички българи силно се боят от земетресения. Не защото в България има такъв риск като в Япония: просто българинът е силно привързан към своя дом. И докато властта свири на струната на страха, нека не забравя най-важното – целият Балкански регион е силно сеизмичен. Такъв е региона на срещуположния бряг на Черно море, където Турция има намерение да построи АЕЦ, но за това никой не говори. Защото заради геополитическите интереси, които теглят България в посока, противоположна на националните ни интереси, е неудобно да се говори за този факт.

Според един източник от МААЕ, на площадката Белене има по-малка сеизмична опасност отколкото на Козлодуй. Той обясни, че на много места на Балканския полуостров включително и в България скалите са разположени напречно, като хармоника, а под Белене те са хоризонтални.

Разбира се АЯР трябва да завърши своята работа, независимо от всичко. Но аз не вярвам, че изводите и ще се различават от доклада на МААЕ, обнародван от АЯР. Всички факти са отдавна известни, просто на правителството сега е поставена друга задача.

Нали разбирате, че проблема не е в безопасността на АЕЦ “Белене”, а в глобалната война на ядрените технологии. И САЩ и Русия са отделили по 50 милиарда за R&D, и това е битка за пазара. България се оказа в центъра на тези противоположни интереси заради проекта за АЕЦ “Белене”. И не успя да се възползва от тях в полза на националните интереси.

А докато геополитическата буря над нас се успокои, ще мине цяла епоха, през времето на която ще ни се наложи да закрием ядрената си енергетика напълно. Ще купуваме скъпо електричество от вчерашните си клиенти. Обречени сме на енергийно робство и глад, който ще намали населението с 1/3 до 2050 година. Тоест в края на този период българите ще са 3,5 милиона, колкото са били в края на петвековното турско робство. И за съжаление, в бъдеще  ще се говори за България не като държава, а само като територия на югоизток от Брюксел.

Tags: ,

6 Responses to АЕЦ “Белене” – Мнение на журналиста Нора Стоичкова

 1. Cvetana on 18.04.2012 at 9:58

  С отказа на управляващите се от проекта „Беляне“демонстрираме ,че следват съветите на САЩ,тъй ,като техните интереси за пространството“булгаристан’ еизклучително голям.Нашето стратигическо положение на Балканите,не че ги интересува интересите на България!!!Що ,да не купуваме скъпо ел енергиа!!!Обречени сме на изтребление българската нация!!!Защо мълчи БЪЛГАРИНА!!!!!

  • Иво Денчев on 22.05.2012 at 9:57

   Госпожо Нора ,
   За колко сребърника Ви купиха комунистите-социалисти за да напишете статията за АЕЦ Белене.
   Вие сте върло некомпетентна по въпроса и обслужвате руските интереси,но нема да го бъде!
   България не е Руска губерния и правителството си знае работата и е подкрепено напълно от по-голямата част от честните хора .

 2. ала бала on 18.04.2012 at 11:34

  Чудих се какво да ви напиша като коментар. Но в края на краищата, вие госпожо Стоичкова много добре знаете какво ви е накарало да напишете този материал.

  • ajdebe on 20.04.2012 at 15:34

   Пълен алабализъм е написаното от Вас, а не това в статията. И, разбира се, знае какво я е накарало да го напише – нарича се съвест, ако не се сещате.

 3. Green on 28.05.2012 at 16:55

  И с какви пари предлага г-жа Стоичкова да построим АЕЦ“Белене“?

  Или да чакаме инвеститор во веки веков, а през това време държавата да налива и налива и налива пари в гьола?

 4. Спиридонов on 08.08.2013 at 11:05

  Четейки коментарите, виждам до каква степен мозъците на българите са промити. Няма по-страшно робство от това на роба, който си мисли, че е свободен. С такъв заслепен народ бъдещето на България е ясно – затъпяваща бедност и затихващи функции на държавата…

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари