ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия изгради първата си вятърна електроцентрала в Балтийско море

15.09.2017

 Към страните, които използват морската вятърна енергия, се присъедини през този месец и Финландия, която обяви завършването на първата си вятърна ферма Тахколуото с мощност 42 MW.

Обемът на възобновяемата енергетика във Финландия е относително нисък, като се вземат предвид големината и географското местоположение на страната.
Около 3 GW е за ВЕЦ, 2 GW за биоенергия и 1,6 GW за разположени на сушата вятърни паркове.

В сравнение със скандинавските съседи, Швеция и Норвегия, това е повече от скромно. Всеки път обаче започва с първата стъпка, а наскоро компанията Suomen Hyötytuuli обяви приключването на работата по първата финландска централа, която ще произвежда електроенергия в Балтийско море, близо до град Пори, край западното крайбрежие на Финландия.

Нещо повече, това е първата вятърна централа, проектирана да генерира електричество в зоната за образуване на лед. Според авторите на проекта Тахколуото ще се превърне в модел не само за бъдещите морски ветроенергийни паркове във Финландия, но и за всички страни със сходни климатични условия.

Строителството на вятърния парк започна като експериментален проект през 2010 г. с една турбина Siemens с мощност от 2,3 MW. Оттогава са добавени още 9 вятърни генератора, всеки от които с по 4.2 MW мощност.
Проектът получи субсидии от 20 милиона евро и ще продава електроенергия през следващите 12 години с цена от 83,5 EUR / MWh.

Според Tuomo Kantola, председател на борда на директорите на Suomen Hyötytuuli, компанията е подготвила предложение за изграждането на морски вятърен парк в промишлен мащаб, съобщава Clean Technica.

За справка

Развитието на чистата енергетика доведе до значителен спад в цените на слънчевата и вятърната енергия през последните две до три години.
По време на търга в Обединеното кралство за първи път за вятърна оенергия беше предложена цена, която е почти 2 пъти по-ниска от тази за електроенергията, произведена от атомните електроцентрали.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2017/finlyandiya-postroila-v-baltiiskom-more-pervuyu-vetryanuyu-stantsiyu?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари