ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ съобщи за възможно обогатяване на ядрени материали в КНДР

14.09.2017

Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отбелязват дейност в град Йонгбион (Yongbyon), КНДР, което показва възможни опити за обогатяване на ядрени материали.

 

Това се посочва в посланието на генералния директор на МААЕ Юкиа Амано в Управителния съвет на тази организация, публикувано на сайта и в понеделник.

„Ядреният изследователски център в Йонгбион имаше признаци, че реакторът работи, а в завода за производство на ядрено гориво се съобщава за дейността, присъща на центъра за обогатяване“, – отбелязва Амано. Той подчерта, че продължаването и по-нататъшното разширяване на ядрената програма на КНДР предизвиква сериозна загриженост.

През юли и август тази година КНДР проведе няколко изстрелвания на ракети, а на 3 септември обяви за успешното тестване на водороден заряд, който може да се използва като бойна глава.
Това предизвика твърда реакция от страна на международната общност. Действията на Пхенян, по-специално, осъдиха Китай, а Южна Корея и САЩ не изключиха възможността за военен отговор.

В средата на юли тази година американско-корейският институт – Училище за перспективни международни изследвания към Университета Джон Хопкинс във Вашингтон публикува доклад, в който се допуска, че КНДР от септември 2016 година вероятно е продължила да преработва отработеното ядрено гориво от ядрения реактор в Йонгбион, за да получи плутоний.
В доклада се отбелязва също така увеличение на топлинната активност в съоръжението за обогатяване на уран в Yongbyon.

Подробности на ТАСС: http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4552481

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари