ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Украйна влиза още една чуждестранна ядрена компания

10.09.2017

Международната компания Holtec International, която е специализирана в производството на оборудване в областта на ядрената енергетика, планира да установи в Украйна производството на малки модулни реактори за атомни електроцентрали.
Това бе обявено от президента на
Энергоатом Юрий Недашковский, передаде Укринформ.

 

„Има много интересно предложение, което беше направено от председателя на Holtec International Крис Сингх (Kris Singh) на нашия президент Петро Порошенко – да се създаде в Украйна в център за разпространение в Европа, Азия и Африка на малки модулни реактори с локализирането на производството и много голяма част от оборудването на украински предприятия“ – каза ръководителят на „Енергоатом“.

Той уточни, че става дума за реактори SMR-160, а към случая е привлечен украинският Турбоатом, който има в своята номенклатура турбини, които са подходящи за този проект.
„Съществува и възможност за привличане на други украински предприятия“, каза Недашковски.
Той нарече производството на малки модулни реактори „изключително перспективно“ направление в изграждането на атомни електроцентрали.

„Тези реактори имат повишено ниво на безопасност поради факта, че използват системи за пасивна безопасност, т.е. без помпено оборудване, арматура и много други неща, които изискват външно електрозахранване“, обясни шефът на украинското предприятие.

Нека да припомним, че миналата година заводът в Харков Турбоатом и американската енергийна компания Holtec се споразумяха за съвместно производство на турбини за атомни електроцентрали.

Tags: , ,

One Response to В Украйна влиза още една чуждестранна ядрена компания

  1. Красимир Христов on 10.09.2017 at 20:38

    Още интересни подробности ще намерите на: https://biz.censor.net.ua/events/3032257/holtec_mojet_postroit_v_ukraine_zavod_po_proizvodstvu_reaktorov_dlya_aes

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари