ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Северна Корея може още сега да ни върне поне с един век назад, твърди експертна комисия към Конгреса на САЩ

06.09.2017

На илюстрацията в показана реакцията на йоносферата след височинен атмосферен взрив с термоядрен заряд.

 

Последиците

Цялото електронно оборудване, свързано към мрежата, ще бъде извадено от строя. Ще бъдат загубени стационарните и мобилните комуникации, многобройни аварии и пожари на техногенни обекти, парализиране на транспорта, банковата дейност ще спре за месеци, страната ще се върне към бартерни отношения и хартиените носители от XIX век.

Това е като в приказка?

Не, това е текст от отчета на експертната комисия към конгреса на САЩ написан съвместно със специалисти от Североамериканската корпорация за осигуряване на надеждността на електроенергийните системи (North American Electric Reliability Corporation – NERC),и е направен през 2000 година с цел изучаване последствията от атмосферен ядрен взрив над територията на САЩ.

 

И точно за такава атака съобщи вчера Северна Корея, разказвайки как ще използва новата си бойна глава

Повечето медии, поради непълния превод, пропуснаха пълната версия на изявлението на Северна Корея за новата термоядрена бойна глава – но напразно. Там се казва, че срещу страната на агресора те ще използват тази бойна глава като ЕМИ-заряд. За страна, напреднала в информационните технологии като САЩ – това е бедствие.

Нюансът е в това, че за такава атака в Северна Корея вече разполагат с необходимата технология, а американците не могат да направят нищо срещу това (не се изисква точност на удара, прехващането на ракетата от ПРО няма как да стане, защита срещу електромагнитния импулс (ЕМИ) също така е невъзможна).
Само един мегатонен ядрен заряд е в състояние да покрие цялата страна и е гарантирано, че ще извади от строя цялата електроника без възможност да бъде ремонтирана.
А методите и стандартите за защита на гражданското оборудване от ЕМИ в САЩ започнаха да се разработват едва през последните години.

Карта на въздействието (със светлосин цвят е обозначена зоната на гарантирано унищожаване на незащитената електроника):

 

След терористичните атаки от септември 2001 година наред с другите анализи е изследвано влиянието на ЕМИ върху инфраструктурата на страната. Резултатите не са били утешителни.
Например, в един от тях за HOMELAND SECURITY AND HOMELAND DEFENSE се казва, че в началото на този век 2/3 от критичната инфраструктура на страната зависи от информационните системи и в случаи на подобна атака страната ще се върне с век назад с необходимост повредената инфраструктура да се изгражда отново.

В друго изследване се казва, че напрегнатост на полето от 20 kV/m е достатъчна да се повреди всякаква електроника.
Също така при успешна атака ще има огромно количество проблеми в критично важни сектори, започвайки от енергетиката и комуникациите, завършвайки с финансите, горивата, транспорта и продоволствието.
Загубите се изчисляват на трилиони долари и време за възстановяване от няколко години.

Източник: https://aftershock.news/?q=node%2F559144&full#.93abdae3338.livejournal

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари