ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия ще приеме през следващата година закон за постепенно премахване на въглищата в енергетиката

07.09.2017

Финландия ще въведе закон през 2018 г., с който да се откаже от употребата на въглища и да увеличи данъците върху въглеродните емисии.
По този начин страната ще трябва да намери алтернативни енергийни източници, за да запази стабилността на своята електроенергийна система.

 

Въглищата произвеждат приблизително 10% от използваната енергия във Финландия, което прави Финландия най-големия потребител на въглища сред скандинавските страни.

„Тази стратегия има за цел да премахне въглищата като източник на енергия до 2030 г. Трябва да напишем закон, което ще стане следващата година“, заяви Рику Хутунен, генерален директор в Министерство на енергетиката на Финландия.

Финландия увеличава ядрените си генерации за замяна на въглищата.
Хелзинки увеличава мощностите си в ядрената енергетика, за да намали зависимостта си от вноса на енергия от Русия. Два нови енергоблока – в АЕЦ „Олкилуото“ 3 и АЕЦ „Ханхикиви“ 1, ще бъдат включени в мрежата съответно през 2018 г. и 2024 г.

Източник: http://www.reuters.com/article/finland-coal-carbon/finland-to-introduce-law-next-year-phasing-out-coal-idUSL8N1LH51D

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари