ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ и Русия трябва да признаят новите ядрени държави – експертно мнение

04.09.2017

Необходимо е да се легализират всички ядрени държави – такава оферта бе направена от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.
Идеята за признаване на реалността има много противници, но няма алтернатива на такова решение.
Време е да спрем да се преструваме, че в света има само пет ядрени сили. Освен това няма смисъл да се отрича реалността – това носи много вреди, както показва Севернокорейска криза.

 

Световната общност трябва да легализира статута на държавите, които фактически притежават ядрено оръжие, заяви президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев:
„Предлагам да се легализира статута на всички фактически ядрени държави и да се свика среща на страните, които притежават ядрено оръжие, за да обсъдят съвместно решаването на този глобален проблем“.

С това предложение Назарбаев говори в Астана на церемонията по откриването на банката за нискообогатен уран на МААЕ, която се намира в Уст-Каменогрск. Същевременно казахстанският президент изрази загриженост относно изпитанията на балистичните ракети и севернокорейската ядрена програма.
И този път той нарече ядреното оръжие „екзекуцията на цялото човечество“, като каза, че девет държави в света притежават 16 000 единици ядрени оръжия:
„Но дори и половин процент от ядрените арсенали ще наруши климата и ще предизвика глобален глад. Това означава самоунищожение. “

Всъщност първата стъпка по пътя към това трябва да бъде признаването на новата реалност: няма пет ядрени сили в света, а девет. Трябва да легализираме всички ядрени държави.
Тоест, към първите пет „големи сили“ – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция – да се добавят още четири: Индия, Пакистан, Израел и КНДР. Да, няма да е лесно. Но колкото по-скоро това стане, толкова по-големи са шансовете, че няма да има по-нататъшно разпространение на ядрени оръжия.

Договорът за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) бе подписан от три от петте ядрени сили през 1968 година и влезе в сила през 1970-та, Франция и Китай го подписаха през 1992 година. Но всъщност клубът продължи да се разширява.

През 1974 г. бомба получи Индия, в края на 70-те – Израел, до края на 90-те години – Пакистан.
През 2006 г. Ядрено оръжие е създадено от Северна Корея. С нея световната общност имаше най-много проблеми. Защото, за разлика от другите страни, които се сдобиха с такова оръжие, САЩ решиха да упражнят натиск върху нея. Спрямо останалите дори не се и опитаха.

От деветте страни на „ядрения клуб“ само една държава официално не признава съществуването на ядрените си оръжия. Това е Израел, който го е създал до края на 70-те години, а мотивацията тук също е разбираема. Продължителните арабско-израелски войни, последната от които е през 1973 г., рано или късно щяха да доведат до поражението на еврейската държава. Но ядреноти оръжие се превърна в допълнителен аргумент в полза на сключването на мир с Египет.
Да, войната приключи преди успешните изпитания на атомната бомба, но работата по нея не беше тайна за тези, които трябваше да знаят за нея.

Още много интересни подробности на: https://topwar.ru/123939-ssha-i-rossiya-dolzhny-priznat-novye-yadernye-derzhavy.html

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари