ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Малогабаритни ядрени батерии за Арктика ще бъдат създадени до 2023 година

31.08.2017

Представител на Инженеринговата компания за иновационните проекти (ИКИП), която е водещ изпълнител на този проект, разказа за това в рамките на форума „Армия-2017″.

 

„Предвижда се за нуждите на Министерството на отбраната да се създадат атомни електроцентрали с мощност от 100 kW и 1 MW.
Това са уникални енергийни инсталации, които нямат аналози в света. Те са необходими за развитието на Арктика „, каза източникът.
Според думите му – това е своеобразна малогабаритна ядрена батерия.

„Енергиен източник от мегаватен клас може да бъде произведен в транспортируема версия и да може да се движи на транспортна платформа от влекач с висока проходимост, което му позволява да бъде мобилен и да осигурява енергия за нестационарни обекти“, обясни представителят на ИКИП.

Новият проект ще бъде много времеемък и скъп.

„Планира се да се реализира този инвестиционен проект в рамките на пет до шест години.
Тъй като според предварителните изчисления разходите за създаване на пилотните образци надвишават 20 милиарда рубли, а разпределението на такива бюджетни средства не е лесен и бърз процес – корпорацията „Техноникакол“ може да действа като инвеститор на проекта, посочва агенцията.

Той каза, че работата ще бъде извършена въз основа на широко междуведомствено изследователско и производствено сътрудничество, важна част от които е взаимодействието с предприятията на Росатом, относно създаване на реакторните установки.
Освен това е необходимо да се разработи транспортна платформа, системи за прехвърляне на енергия и т.н.
„Ако стартираме този проект сега, до 2022-2023 година ще бъдат създадени пилотните екземпляри“, обобщи представителят на ИКИП.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари