ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Самоликвидацията на “голямата атомна тройка” и перспективите на Росатом в Африка

30.08.2017

Отново аналитичното онлайн списание Geoenergetika.ru се връща към темата за планираното изграждане на атомната електроцентрала Ел-Дабаа в Египет, за да направи по-пълен анализ на това, което този проект дава не само за Русия и Египет, но и за целия удивителен континент – Африка.

 

Анализът е много изчерпателен, като засяга всички нюанси на възможностите и амбициите на големите в притежатели на ядрени енергийни технологии в Африка. Добре ще бъде да намерите време и да се запознаете с него. Сега ви предлагам само нюанс от темата за изграждането на АЕЦ в Египет.

Договорът с Египет е важен за Росатом и от чисто технологична гледна точка. Бе предварително одобрено, че ще бъде изграден по проект ВВЭР-1200 “ АЭС -2006″ и че четирите реактора незабавно ще позволят да стане проектът сериен.
Така ще се намалят разходите за строителство, което е важно по принцип и по-специално за развитието на ядрени проекти в Африка.

В допълнение, договорът с Египет предвижда, че на базата на всеки реактор ще бъде изграден завод за обезсоляване на морска вода, а в случай на успешна реализация тези инсталации ще станат референтни за Росатом.

Заводите ще могат да произвеждат не просто прясна вода, но прясна вода с питейни качества.
Това е много важно, тъй като питейната вода всяка година се превръща във все по-оскъден ресурс за редица страни.

Много подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2312410.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари