ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Преходът към нови енергийни източници няма да сложи край на енергийната геополитика – Bloomberg View

23.08.2017

Слънце и вятър има на всякъде, но държавите пак ще имат възможност да се шантажират по между си.

 

В исторически план всеки голям преход в световната енергетика: от дървата към въглищата и после от въглищата към нефта и газа – носи със себе си сериозни геополитически последствия.
Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) няма да бъдат изключение.

Ресурсното проклятие на възобновяемата енергетика.

Проблемът може да възникне в държави, богати на тези минерали, които са необходими на възобновяемата енергетока, за да бъде тя възможна.
Значителна част от тези минерали са редкоземните метали и други изкопаеми материали. Например, за производството на слънчеви панели и батерии са необходими индий и кобалт – минерали, които трудно могат да бъдат извлечени.

Китай произвежда около половината от всичкия индий, който се консумира днес в света.
А Демократична република Конго се превърна в основен международен източник на кобалт.
Основните производители на литий, които се използва в акумулаторите, са Аржентина, Австралия, Чили и Китай. Боливия също има значителни находища на литий, които могат да се превърнат в икономически трамплин за него в бъдеще.
Телурът не е от редкоземните минерали, но е ключов елемент за производството на слънчеви панели. САЩ го внасят основно от Канада, но също така разчитат на доставки от Белгия, Китай и Филипините.

Според някои оценки Китай доставя 95% от всички редкоземни минерали на световния пазар. Като се има предвид такова господстващо положение на Пекин, налага се светът да изчака повторното възникване на епизода от 2010 година, когато Китай замрази продажбите на редкоземни минерали в Япония,които те са и жизненоважни за производството на слънчеви панели и батерии. И причината е териториалният спор.

Много подробности на: https://zn.ua/WORLD/perehod-na-novye-istochniki-energii-ne-polozhit-konec-energeticheskoy-geopolitike-bloomberg-view-257811_.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари