ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Westinghouse” и АЕЦ „V.C.Summer“ са в процес на бурен развод

18.08.2017

От четирите блока, изграждани в САЩ с AP-1000 до края на юли там са останали само два – строителството на енергоблокове №№2/3 на атомната електроцентрала „V.C.Summer“.е било преустановено.

 

Закриването на проект от такъв мащаб, разбира се, не преминава гладко.

„Westinghouse“ се прави на обидена

Основният собственик на блоковете в процес на изграждане, на фирма „Scana Corp.“ доскоро, опитвайки се да запази проекта на вода – обмисля варианти за продължаване на строителството на най-малко един блок, а именно №2.

Но на везните в полза решението за окончателно прекратяване натежа младшият съдружник, общинската енергийна компания „Санти Купър“.
Отказът й да продължи проекта постави точка на разсъжденията на „Scana“, и на 31 юли, 2017 година проектът бе спрян.

Компанията „Уестингхаус“, чийто управляем банкрут и невъзможността и да продължи да изпълнява функциите на главен изпълнител на строящите се блокове в САЩ доведе проекта до печален резултат, веднага се направи на обидена, наричайки решението на клиентите неочаквано и взето без предупреждение.

Какво става на площадката

В документа, който “ Westinghouse “ предаде на съда по делото за банкрута в началото на миналата седмица, се съдържат колоритни изображения на случващото се на площадката на централата.

На служителите на  „Уестингхаус“ и неговите подизпълнители без предизвестие е било разпоредено „да спрат всички доставки и да се спрат или да прекратят всички текущи дейности“.

В допълнение, бившие клиенти са се погрижили, за да се ограничи достъпът на „Уестингхаус“ на площадката. Всички служители на „Уестингхаус“ са били изведени от площадката, “придружени от въоръжен персонал”.
Впоследствие, на малък брой от тях достъпът е възобновен.

Хаос и безвластие

Все пак, в социалните мрежи обикновени участници в събитията не споделят версията на компанията.
Според тях, охраната просто ги е попитала дали не искат да се прибера у дома, тъй като началниците вече са напуснали района.
Дезориентираните работници издирват в продължение на няколко часа, най-малко някой, който да може ясно да обясни – какво се случва.

Последствията от спирането на строителството

Общият брой на заетите лица на площадката е почти 6000 души. Повечето от тях ще трябва сега да си търсят нова работа.

Площадката ще бъде консервирана, което ще отнеме определен период от време.
Доставеното оборудване ще бъдат поставено на склад. Клиентите се надяват, че в бъдеще ще успеят да го препродадат на някой от чуждестранните проекти за изграждане на блокове с AP-1000.

Шанс, макар и оскъден, за възобновяване на строителството в „V.C.Summer“ остава.
Любопитно е, че едно от първите направени предложения за да се намерят необходимите средства за това се крие в приватизацията на „Santee Cooper“ – същият миноритарен акционер, чийто отказ да продължи работата постави точка в съдбата на блоковете.

На „Уестингхаус“ предстои да прекрати хиляди договори с подизпълнители, някои от тях ще се присъединят към опашката на кредиторите, които чакат да завърши откритото производство по несъстоятелност на ядрената компания.

В допълнение, „Уестингхаус“ ще изпрати в отпуск с перспектива да бъдат уволнени 870 служители.
Това са всичките и служители на обекта и още 125 души от централното управление.

В работната версия на своя план за преструктуриране „Westinghouse“ очаква да се намали общия брой на работниците и служителите със 7% (общо в компанията в момента работят около 12 хиляди души).
Въпреки това, тази опция не взема предвид възможните съкращения поради спиране строителството на двата енергоблока във „V.C.Summer“.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsq/x0263.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари