ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За да посрещне енергийните си нужди Турция ще построи три АЕЦ

16.08.2017

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак представи в ефира на телевизия Habertürk/Bloomberg националната енергийна стратегия на Турция.
Като отбеляза, че ядрените централи ще бъдат много полезни за удовлетворяване на енергийните нужди на промишлеността, министърът заяви, че Турция все по-активно ще реализира ядрено-енергийни проекти.

Според Албайрак, до края на годината започва строителството на АЕЦ „Аккую“.
Той напомни и за партньорството с японски фирми с цел строителството на втора АЕЦ близо до черноморския град Синоп. По думите му, до 2030 г. в Турция ще бъдат въведени в експлоатация три атомни централи – АЕЦ „Аккую“, АЕЦ „Синоп“ и още една, чието разположение официално още не е обявено.
След въвеждането си в експлоатация, тези централи ще удовлетворят 10% от търсенето на електроенергия в страната.

През май 2010 г. Русия и Турция сключиха споразумение по проекта за АЕЦ „Аккую“ на стойност 20 милиарда долара. Турция, чието енергопотребление почти изцяло зависи от внос, пристъпи към реализиране на амбициозната си ядрена енергийна програма, като през 2013 г. се договори с „Росатом“ за строителството на четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата.

Много подробности на: https://www.dailysabah.com/energy/2017/08/11/turkey-to-expand-capacity-to-meet-energy-needs-with-3-nuclear-power-plants-in-action-1502395900

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари