ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Петкова: В енергетиката надграждаме постигнатото от предходния мандат

15.08.2017

В енергийния отрасъл надграждаме постигнатото през предходния мандат на правителството на премиера Бойко Борисов.
Това каза на пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която представи пред медиите основните приоритети в управлението на сектор „Енергетика“.

 

 

Гарантиране на енергийна сигурност, продължаване на финансовата стабилност на дружествата в сектора, пълна либерализация на пазара на електроенергия и природен газ, продължаване живота и увеличаване мощността на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, реализация на оборудването за АЕЦ „Белене“ по най-подходящия, икономически обоснован начин, активна подкрепа за големите горивни инсталации в кандидатстването за безсрочна дерогация от новите екологични норми приети от ЕК, изготвяне на нова Енергийна стратегия – това са основните теми, по които работи Министерството на енергетиката през новия управленски мандат.

Природен газ

Ще гарантираме енергийната сигурност чрез собствен добив и изграждане на междусистемните връзки, подчерта министър Петкова.
Тя припомни, че предстои нов проучвателен сондаж в блок Хан Аспарух в дълбоко Черно море, както и стартиране на процедура за блок Терес.
Без необходимата инфраструктура няма как да гарантираме диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, стана ясно от думите на министър Петкова. В този смисъл акцент в работата на Министерството на енергетиката остава изграждането на междусистемните връзки със съседните държави, които ще ни дадат възможност и да реализираме концепцията си за изграждане на газоразпределителен център.
Енергийният министър подчерта безапелационната подкрепа от страна на Европейската комисия за изграждането на хъб Балкан, която осигури финансиране за предпроектното проучване.

Енергийния пазар

В момента в диалог със Световната банка се доизясняват няколко въпроса, свързани с преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас – референтната цена, която ще бъде въведена, договорите за разлика и по механизма за защита на уязвимите потребители.
До края на годината предстои да бъдат подготвени и законодателните промени за въвеждането на пълната либерализация на пазара.

Оборудването за АЕЦ “Белене”

До края на септември трябва да имаме ясна визия за това как ще бъде оползотворено по най-добрия начин оборудването за АЕЦ „Белене“, подчерта министър Петкова.
Тя отново акцентира върху убеждението на правителството, че проектът може да бъде реализиран само на пазарен принцип – без държавна гаранция и без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.
Предстои активите и пасивите да бъдат обособени в отделна компания, която ще бъде предложена за приватизация в началото на следващата година.

Новата енергийна стратегия

Разработването на нова енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. също е сред приоритетните задачи на Министерството на енергетиката. Документът ще осигури ясна визия за развитието на сектора през следващите десетилетия.
Министър Петкова подчерта необходимостта от формиране на широк обществен консенсус по темата, който да гарантира устойчивост и предвидимост в развитието на сектора през годините.

ТЕЦ – екология – дерогация

В Министерството на енергетиката е създадено координационно звено, което да подпомага големите ТЕЦ-ове в искането им за дерогация от новите завишени екологични норми.
Тези централи осигуряват около 40% от електроенергията в страната и продължаването на тяхната работа ще е сериозно предизвикателство пред нас, подчерта енергийният министър.

Финансовата стабилност

Задълбочаване на усилията за финансова стабилност в сектора също е една от важните задачи пред екипа на Министерството на енергетиката. През първата половина на 2017 г. държавната енергетика показва много добри финансови резултати – паричният ресурс в дружествата е в размер на 1.184 млрд. лв. и той се поддържа така вече втора година. Националната електрическа компания отчита 27 млн. лв. печалба от оперативна дейност през полугодието. Загубата преди данъци е сведена до 1 млн. лв., за разлика от 94 млн. лв. през 2014 г.

Източник: https://www.me.government.bg/bg/news/ministar-petkova-v-energetikata-nadgrajdame-postignatoto-ot-predhodniya-mandat-2461.html?p=eyJ0eXBlIjoiaG90In0

Tags: ,

4 Responses to Министър Петкова: В енергетиката надграждаме постигнатото от предходния мандат

 1. Петър Пенчев on 15.08.2017 at 18:47

  Надграждане -ДА!, но да чуваме световните авторитети….

  https://politkovskaya-bg.blogspot.bg/2017/08/blog-post.html

 2. Петър Пенчев on 16.08.2017 at 11:29

  Бих допълнил за какво иде реч с горния линк:

  МААЕ с мисията SALTO е акцентирала на 11 сериозни проблеми относно ПСЕ на 5-ти блок, в т.ч. и за липсата на ОВОС.

  • TSO on 18.08.2017 at 22:11

   В рамките на партийната доктрина „пари да се харчат“, подкрепена с подновената редакция на „наредбата“, е напълно възможно да изпухат праха от така или иначе написания още тогава доклад за ОВОС и да контрират с готовност за публично обсъждане. За съжаление, парите за адвокатския хонорар са безвъзвратно похарчени, разделени и загубени.

   Лошо няма де. Задават се нови съдебни прения по други казуси, в които страна вероятно ще е държавата. Чакаме ПГР 6ЕБ ;)

   • Петър Пенчев on 18.08.2017 at 22:48

    Винаги сте информативен в думите си, TSO :) Благодаря!

    Само да поясня, че пари от нас е все едно „на босия цървулите“. Също и това, че вече подадохме във ВАС за Трета Седемчленка – е, ако ни контрират с доклад, ОК, ще поемем топката, макар и … прашясала :)

    И още, днес от Президентетвото поискаха мнение от Теменужка Петкова и от АЯР, последните в понеделник трябва да ми върнат отговор по ЗДОИ в 14-дневния срок.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари