ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – започва внедряването на роботи за обслужване на АЕЦ

13.04.2012

Робот 710 Warrior

В АЕЦ “Робинсон” (щат Южна Каролина) се извършва експеримент за използването на робототехника при извършване на дейности свързани с обслужването на съоръженията на централата.

Тази електроцентрала е уникална. Има два енергоблока. На първият има две производства: ТЕЦ на въглища с мощност 174 MW и газова турбина с електрическа мощност от 15 MW. Вторият (ядрен) енергоблок е с водно-воден реактор с мощност 683MW. През 2004 година срокът за експлоатация на централата е продължен до 2030 година.

Операторът на централата компанията Progress е купил един голям робот 710 Warrior и два малки 510 PackBot, произведени от iRobot.

Тази компания е основана от учени и инженери, заети в робото-техническата програма на Масачузетския технологичен институт.

Същите модели роботи преминаха проверка на АЕЦ “Фукушима-1”, помагайки на работниците в тези сериозно разрушени и замърсени обекти, а също при дезактивацията на територията.

Роботите и транспортните средства с дистанционно управление могат да изпълняват голям комплекс от задачи както при обслужването на АЕЦ, така и при извеждането им от експлоатация.

Те могат да действат на територии, които са недостъпни или опасни за хората, като позволяват да се контролира състоянието на съоръженията или да се изпълняват прости физически операции, като човекът ги управлява от безопасно разстояние.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2012/04/11/32619

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари