ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проектът за Пети и Шести енергоблок на индийската АЕЦ „Куданкулам“ премина във фаза на практическа реализация

02.08.2017

На 31 юли 2017 г. се състоя подписване на договори между АО „Атомстройекспорт“ и Индийската корпорация по атомна енергия (NPCIL) за първостепенните проектни дейности, работното проектиране и доставката на основното оборудване за трети етап на АЕЦ „Куданкулам“.

 

„Проектът за изграждане на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ преминава във фаза на практическа реализация.
Започва проектирането и извършването на процедурите за търговете за основното оборудване руско производство за конфигуриране на третия етап на индийската централа“, съобщи вицепрезидентът по проектите в Южна Азия на АО ИК „АСЕ“ Андрей Лебедев.

 

На 01.06.2017 г. по време на XVIII Ежегодна руско-индийска среща на високо ниво, състояла се в Санкт Петербург, Групата компании ASE и Индийската корпорация по атомна енергия подписаха Генерално рамково споразумение за изграждането на третия етап на АЕЦ „Куданкулам“ в щата Тамил Наду.
Подписан бе и междуправителствен кредитен протокол, според който Русия е отделила кредитни парични средства за доставка на оборудването и документацията за изграждане на третия етап на централата.
Споразумението предвижда изграждане по руски проект на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

На 13.07.2017 г. бе получено одобрение на тези три ключови договора от „Росатом“, Министерство на икономическото развитие и Министерство на финансите на Русия.

На 19.07.2017 г. Съветът на директорите на NPCIL одобри подписването на трите договора за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

 

В основата на изграждане на АЕЦ „Куданкулам“ е проектът на АО „Атоменергопроект“ с енергоблокове ВВЕР-1000 мегавата, който напълно удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия, МААЕ и е сертифициран според изискванията на Европейските експлоатиращи организации (EUR).

АЕЦ „Куданкулам“ се изгражда в щата Тамил Наду в Индия в рамките на руско-индийското споразумение от 20 ноември 1988 г. и допълнение към него от 21 юни 1998 г., както и на споразумение от 8 декември 2008 г. Основен изпълнител (в частта работно проектиране, доставка на оборудване и техническо съдействие) е АО „Атомстройекспорт“. Основен проектант е АО „Атоменергопроект“. Поръчител e Индийската корпорация по атомна енергия.

За справка:

Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на четири водещи компании от отрасъла – АО ИК „АСЕ“, АО „Атомстройекспорт“, АО„Атоменергопроект“ и АО „АТОМПРОЕКТ“.

АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 30% от световния пазар за изграждане на АЕЦ.
Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света.
Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

Освен това, АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги по договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.

АSE разработва и активно внедрява иновационна система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти – Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Компанията се ръководи от доктора на икономическите науки Валерий Лимаренко.

Източник: http://www.atomstroyexport.ru/journalists/press/2382a800421571a9831eab3ed9a8f89d

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари